Het nieuwe beleid van Netflix over het delen van accounts lijkt voorlopig niet de negatieve gevolgen te hebben die velen vreesden. In tegendeel zelfs, want in de Verenigde Staten melden zich de laatste tijd opvallend veel nieuwe gebruikers aan op de streamingdienst.
In het nieuws: Het aantal Netflixabonnees in de Verenigde Staten kent sinds 23 mei een opvallend snelle stijging. Op die datum besliste de streamingdienst om in de VS streng op te treden tegen het delen van wachtwoorden. Velen vreesden dat Netflix daardoor klanten zou verliezen, maar het tegendeel blijkt dus waar te zijn.
Wat eraan voorafging:
- Netflix probeert nu al enkele jaren iets te doen aan gebruikers die hun wachtwoord delen. Onderzoek wees namelijk uit dat meer dan de helft van de Netflixgebruikers hun wachtwoord deelt. Zo loopt de streamingdienst heel wat inkomsten mis, dus wil het daar iets aan doen.
- Nadat Netflix verschillende systemen had getest, nam het begin dit jaar een beslissing over welk systeem het zou invoeren. Met deze nieuwe policy kan je één abonnement op Netflix enkel gebruiken binnen één huishouden, ofwel enkel met de mensen met wie je samen onder één dak woont. Wie zijn, haar of hun wachtwoord deelt buiten het huishouden, zal binnenkort een mail ontvangen. Daarin zal je een waarschuwing krijgen dat je log-in door andere personen gebruikt wordt. Je kan dan zelf ingrijpen door de mensen van je account te slingeren. Doe je dat niet, dan zal je je huishouden moeten verifiëren, waardoor mensen buiten je huishouden geen toegang meer krijgen.
- Wie Netflix gebruikte via het wachtwoord van iemand anders, heeft verschillende opties. De eerste is de makkelijkste: gewoon zelf een account nemen. Daarnaast komt er ook een nieuwe optie. Voor een kleiner bedrag per maand kan je een extra account toevoegen aan het huishouden waar je al illegaal gebruik van maakte. De prijs hiervan varieert van land tot land. Zo’n extra account zal in België 3,99 euro kosten, maar loopt in de Verenigde Staten op tot 7,99 dollar (7,44 euro).
- In februari begon Netflix dit systeem te testen in Canada, Nieuw-Zeeland, Portugal en Spanje. Op 23 mei maakte het vervolgens bekend dat het zou uitgebreid worden naar de rest van de wereld. Voorlopig is het delen van wachtwoorden in België wel nog steeds grotendeels mogelijk. In de Verenigde Staten daarentegen wordt er wel al tegen opgetreden.
Wat is het effect van deze beslissing van Netflix?
- Volgens databureau Antenna is de nieuwe policy van Netflix een groot succes. Sinds 23 mei komen er in de Verenigde Staten namelijk opvallend veel nieuwe abonnees bij. Op vrijdag 26 en zaterdag 27 mei ging het zelfs telkens om meer dan 100.000 nieuwe abonnees per dag. Dat is het hoogste dagaantal sinds Antenna vier jaar geleden zo’n gegevens begon bij te houden. Daarmee klopt het de pieken van bij het begin van de coronalockdown. Veel van deze nieuwe abonnees zijn vermoedelijk mensen die al enige tijd gratis naar Netflix keken via het account van iemand anders.
- Zoals verwacht is niet iedereen even blij met de beslissing van Netflix. Het aantal opzeggingen van abonnementen is sinds 23 mei namelijk ook gestegen. Die annulaties wegen echter niet op tegen de vele nieuwe klanten.
- Het succes van deze nieuwe policy van Netflix heeft ook een positief effect op de beurs. De aandelenkoers van de streamingdienst is sinds 23 mei met maar liefst 13 procent gestegen.