Beruchte Boeing 737 MAX maakt zich klaar voor comeback

Het Europese luchtvaartagentschap EASA zal in de week van 7 september in Canada testvluchten uitvoeren met de Boeing 737 MAX. Het toesteltype staat sinds midden maart 2019 wereldwijd aan de grond na twee crashes in enkele maanden tijd, waarbij in totaal 346 doden vielen.

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft volgens EASA nog wel wat werk op de plank om de 737 MAX weer helemaal klaar te maken voor de dienst, maar het herontwikkelingsproces is volgens het Europese agentschap voldoende ver om testvluchten te kunnen uitvoeren.

Vanaf begin september zullen er in Londen simulatortests plaatsvinden. Een week later wil EASA testvluchten uitvoeren in Canada (Vancouver). De tests zijn nodig om het nieuwe design van het vliegtuig Europees te kunnen goedkeuren. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA voerde bijna twee maanden geleden ook al testvluchten uit.

Kaskraker

De 737 MAX was het best verkopende vliegtuig van Boeing, totdat eind 2018 en begin 2019 twee toestellen kort na elkaar crashten. Daarbij speelden problemen met het besturingssysteem een beslissende rol.

Waarnemers zeiden eerder dat het vermoedelijk tot oktober zal duren alvorens Boeing alle benodigde vergunningen heeft om de 737 MAX-vliegtuigen weer de lucht in te sturen. Nadien moeten de toestellen nog vliegklaar gemaakt worden en moeten de piloten een opleiding krijgen, dus kan het nog weken of maanden langer duren voordat de vliegtuigen daadwerkelijk weer passagiers gaan vervoeren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20