Ex-Fedbaas Ben Bernanke wint Nobelprijs Economie met twee collega’s

Niet favoriet Daron Acemoglu, maar een trio economen gespecialiseerd in de analyse van financiële crisissen wint de Nobelprijs voor Economie. Veruit de bekendste: Ben Bernanke, de voormalige voorzitter van de Federal Reserve.

Bernanke is tegenwoordig actief bij The Brookings Institution in de Amerikaanse hoofdstad Washington. De twee andere winnaars zijn Douglas Diamond (Universiteit van Chicago) en Philip Dybvig (Washington University in St. Louis). De jury looft vooral hun werk over bank runs, waarbij spaarders massaal hun geld afhalen, en hoe overheden zulke crisismomenten moeten aanpakken.

Het is niet ongebruikelijk dat de Nobelprijs niet naar een enkele persoon gaat, maar naar meerdere economen die hetzelfde vakdomein vertegenwoordigen. De drie nieuwe laureaten worden vooral bekroond om hun wetenschappelijk werk gedurende het begin van de jaren tachtig.

Grote Depressie

Bernanke bestudeerde als academicus de Grote Depressie van de jaren dertig. Maar hij was natuurlijk vooral de Fedvoorzitter die de VS door de bankencrisis van 2008-2009 moest loodsen, waarbij zijn historische kennis over de Great Depression goed van pas kwam.

Niet iedereen is er evenwel van overtuigd dat Bernanke in die periode zo’n goed parcours reed. Kort na de bekendmaking van de Nobelprijs werden oude nieuwsberichten opgediept waaruit blijkt dat hij er als Fedvoorzitter ook glad naast zat.

Hij was tussen februari 2006 en januari 2014 voorzitter van de Amerikaanse centrale bank. Daarna werd hij opgevolgd door huidig minister van Financiën Janet Yellen, die op haar beurt de stok doorgaf aan huidig Fedbaas Jerome Powell.

(mah)

Meer