Berlusconi staakt strijd om Italiaans presidentschap

Silvio Berlusconi, nog steeds de langstzittende naoorlogse premier van Italië, heeft zich teruggetrokken uit de strijd om het presidentschap van de Zuid-Europese republiek. In een verklaring opperde hij dat de Laars nu vooral behoefte heeft aan eenheid, met name om de pandemie aan te pakken. Persbureau Bloomberg schrijft dat hij met die uitspraak impliciet zijn steun betuigt aan huidig premier Mario Draghi, de technocraat die geldt als favoriet voor het presidentschap.

De intussen 85-jarige mediamagnaat liet zijn besluit voorlezen in een verklaring, tijdens een online vergadering van rechtse en centrumrechtse partijen over een gemeenschappelijke kandidaat voor het presidentschap. Onder meer Giorgia Meloni, de nieuwe gunsteling van Italiaans extreemrechts, en Matteo Salvini, voormalig vicepremier van het land, waren daarbij aanwezig. In de verklaring stelde Berlusconi dat hij wilde vermijden dat zijn naam verdeeldheid zou zaaien.

Mario Draghi, de vroegere voorzitter van de Europese Centrale Bank die aan het hoofd staat van een brede coalitie, ziet hierdoor zijn kans schoon om huidig president Sergio Mattarella op te volgen. Als de 74-jarige Draghi staatshoofd wordt, krijgt hij de komende zeven jaar een rol op het hoogste niveau van de Italiaanse politiek, die voornamelijk maar niet uitsluitend ceremonieel is. Italiaanse presidenten benoemen namelijk de premier en moeten de wetgeving ondertekenen voordat deze wordt goedgekeurd.

Draghi’s naam is niet de enige die circuleert, maar internationaal wel de meest gevierde. Zo verkoos onder meer het gezaghebbende liberale blad The Economist door zíjn goede werken Italië tot het land van het jaar 2021.

Bunga-bunga

Berlusconi was eerst vastgoedondernemer voor hij naam maakte als mediabaron. Zijn premierschap was getekend door schandalen van seksuele en fiscale aard. In de eerste categorie zorgden zijn zogenaamde bunga-bunga-feesten het meest voor opschudding. In 2018 maakte gerenommeerd Italiaans cineast Paolo Sorrentino (die van het Fellini-achtige ‘La Grande Bellezza’) daarover de satirische film ‘Loro’.

Daarnaast werd hij in 2013 hij veroordeeld voor belastingfraude, en verloor hij zijn zetel in de senaat van Rome. Berlusconi was echter te oud om naar de gevangenis te gaan en heeft tien maanden lang een taakstraf uitgevoerd bij bejaarde patiënten.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.