Berlijn stemt in met verkoop van 100 pantserhouwitsers aan Kiev ter waarde van 1,7 miljard euro

De Duitse regering heeft ingestemd met een verzoek van de Beierse wapenfabrikant Krauss-Maffei Wegmann, om 100 pantserhouwitsers te produceren voor het Oekraïense leger. De toezegging van Berlijn aan de wapenfabrikant betekent een aanzienlijke toename van de militaire steun aan Oekraïne.

Een woordvoerder van Krauss-Maffei Wegmann bevestigde dat Kiev 100 Panzerhaubitze 2000 bij het bedrijf heeft besteld, voor een totaalprijs van 1,7 miljard euro. Het bedrijf vermeldde ook dat het Duitse ministerie van Economische Zaken – dat de vereiste toestemming moet geven voor de verkoop van militaire wapens aan andere landen – zijn akkoord heeft gegeven om de productie van het wapentuig te starten.

Het zal waarschijnlijk nog een aantal maanden duren voordat de eerste eenheden de fabriek in het Duitse Beieren zullen verlaten.

Conflict tussen Rusland en NAVO voorkomen

Duitsland heeft reeds al negen Panzerhaubitze 2000 uit zijn eigen voorraden geleverd aan het Oost-Europese land. Oekraïense functionarissen hebben gezegd dat de ultramoderne wapens tot nu toe een belangrijke bijdrage hebben geleverd in de bloedige artilleriestrijd die wordt gevoerd met Rusland. 

Desondanks is de Duits bondskanselier Olaf Scholz voorzichtig met het uitspreken van zijn steun aan Oekraïne: eind juni zei de Duitser tegen zijn Canadese collega Justin Trudeau, dat het Westen harde beslissingen moet nemen, maar dat het ook moet voorkomen dat er een groot conflict ontstaat tussen Rusland en de NAVO. 

“Westerse landen zijn bereid om het toekomstige bestaan van Oekraïne veilig te stellen met veiligheidsgaranties, maar die kunnen niet dezelfde mate van bescherming bieden als een bestaand lidmaatschap van de NAVO”, zei de Duitser begin deze maand in de Bondsdag in Berlijn.

Nieuwe levering van wapens

Op dinsdag maakte de Duitse minister van Defensie, Christine Lambrecht, bekend dat Berlijn zijn steun aan Kiev andermaal heeft versterkt met een nieuwe zending van meervoudige raketlanceersystemen en houwitsers. De minister benadrukte dat Duitsland “zijn woord houdt”. 

Vanuit Kiev bevestigde het hoofd van het presidentieel kabinet, Andrei Yermak, de ontvangst van de artilleriestukken. “De MLRS MARS II-raketwerpers zijn in Oekraïne aangekomen. De Russen zullen branden”, verzekerde Yermak.

Eerder leverden de Amerikanen al de door Moskou gevreesde HIMARS-artilleriestukken aan Oekraïne. Het geavanceerde wapensysteem zou al zeker twintig Russische opslagplaatsen van munitie hebben vernietigd, waardoor de Russische opmars serieus wordt verstoord dankzij een tekort aan materiaal.

Zwarte markt

Het leveren van wapentuig aan Oekraïne is echter niet ongevaarlijk. De NAVO en de Europese Unie luiden namelijk de noodklok over de toenemende mate van wapensmokkel in Oekraïne. Vorige maandi bevestigde de directeur van het Bureau voor Economische Veiligheid van Oekraïne, Vadim Melnik, aan de nieuwssite Bulgarianmilitary dat zijn bureau op dit moment onderzoek doet naar de illegale verkoop van gedoneerd westers wapentuig in zijn land.

“Ondere andere door het Westen gedoneerde militaire goederen worden voor contant geld verkocht. We kunnen dergelijke feiten bevestigen”, zegt Melnik.

Kerncentrales

Onderwijl nemen de zorgen toe omtrent de kerncentrale in Zaporizja. Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken zouden Russische soldaten het complex gebruiken als “nucleair schild’.

En ook de regering van Oekraïne ligt wakker vanwege de centrale. “De centrale is niet alleen in handen van de vijand, maar ook in handen van ongeschoolde specialisten. Er staat ons daarom mogelijk een tragedie te wachten”. Dat zei de minister van Binnenlandse Zaken Denys Monastyrsky tegen Reuters.  

“Natuurlijk is het moeilijk om zelfs maar de omvang van de tragedie voor te stellen die zich zou kunnen voltrekken als de Russen hun acties daar voortzetten,” zei hij. Oekraïne heeft de afgelopen dagen gewaarschuwd voor het risico van een nucleaire ramp zoals die in Chernobyl.

(lb)

Meer