Berkshire Hathaway blijft maar geld uitgeven: teken dat de berenmarkt gedaan is?

Berkshire Hathaway, de investeringsfirma van de legendarische belegger Warren Buffett, blijft maar geld uitgeven, ondanks de volatiliteit op de markt. Daardoor lijkt het erop dat het Orakel van Omaha denkt dat de energieprijzen nog een tijdje lang hoog zullen blijven, volgens analisten.

Het investeringsbedrijf kocht miljoenen aandelen van Apple en gaf ook flink wat uit aan energiebedrijven. Dat blijkt uit het 13F-formulier dat het bedrijf maandag vrijgaf nadat de beurs sloot. Institutionele beleggers die meer dan 100 miljoen dollar beheren, zijn verplicht zo’n formulier in te dienen, waarin details over hun aandelen worden vermeld. 

Het totale aandeel van Berkshire Hathaway in Apple zou nu 125 miljard dollar bedragen, bijna vijf procent van het bedrijf, nadat het in juni 3,9 miljoen aandelen had bijgekocht. Het portfolio zou voor maar liefst 40 procent uit Apple-aandelen bestaan.

Olieaandelen

Wat ook opvalt, is dat de belegger stiers lijkt te zijn op energiemaatschappijen. Berkshire kocht maar liefst 22 miljoen aandelen van het Amerikaanse Occidental Petroleum, een koopwoede die al enkele maanden aanhoudt. Het kocht ook zo’n 2,3 miljoen aandelen van de Amerikaanse oliemaatschappij Chevron.

Energieaandelen doen het de voorbije maanden bijzonder goed op de markt. De aandelen van Occidental Petroleum zijn dit jaar al met 110 procent gestegen, dat terwijl de markt in het algemeen lager staat dan tijdens het begin van het jaar. Dat Warren Buffett zoveel aandelen koopt, zou volgens analisten een teken zijn dat de energieprijzen nog een tijdlang hoger zullen blijven.

Verizon de vuilbak in

Maar aankopen is niet alles wat Berkshire Hathaway deed. Het bedrijf verkocht een deel van zijn aandelen van autoreus General Motors, Bankbedrijf U.S. Bancorp en supermarktengigant Kroger. De aandelen van farmabedrijf Royalty Pharma en telecomreus Verizon werden volledig van de hand gedaan.

Ondanks die verkopen zou Berkshire Hathaway tijdens het tweede kwartaal zo’n 6,2 miljard hebben uitgegeven. Dat is veel minder dan de 51 miljard die het tijdens het eerste kwartaal spendeerde, maar nog altijd een grote verandering tegenover vorig jaar, toen Buffett naar verluidt nog klaagde dat er geen goede investeringsmogelijkheden zijn. Opvallend, want tegelijkertijd heeft het bedrijf het afgelopen kwartaal flink wat verlies gedraaid.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20