Benzineprijs breekt record: tanken tot 29 procent duurder dan jaar geleden

Nooit eerder was benzine tanken zo duur in ons land. De benzineprijzen schommelen rond 2 euro per liter, tegenover slechts 1,5 tot 1,6 euro een jaar geleden. Voor dieselrijders is er wel (een beetje) goed nieuws te melden.

De maximumprijs voor diesel zakt morgen onder de psychologische grens van 2 euro, meldt de FOD Economie. Een liter mag vanaf dan maximaal 1,974 euro kosten. Daarmee zijn de recordprijzen van midden maart, met een piek op liefst 2,286 euro per liter (op 11 maart), weer wat verder af.

Maar het koopkrachtverlies is daarmee allerminst weggewerkt. Zelfs na de verlaging van morgen staat de dieselprijs nog steeds 29 procent hoger dan een jaar eerder.

bron: Energia

Benzine

Het uitzicht op de lagere dieselprijs komt er net op het moment dat de prijs voor benzine 95 naar een recordniveau gestegen is, maximaal 1,957 euro per liter, en weer bijna samenvalt met de dieselprijs. De maximumprijs voor een liter benzine 98 (E5) is vandaag zelfs gestegen tot 2,069 euro.

De prijzen voor beide types benzine liggen daarmee nog iets hoger dan de piekprijzen van midden maart. De federale regering besliste in die periode om de accijnzen op diesel en benzine tijdelijk te verlagen, wat een korting van 0,175 euro per liter gaf.

Dat kon evenwel niet beletten dat de prijzen aan de pomp weer richting 2 euro per liter evolueerden. Benzine 95 is intussen weer ruim 27 procent duurder dan een jaar geleden en de 98-variant ongeveer 29 procent duurder.

De forse prijsstijgingen hebben veel te maken met de stijging van de aardolieprijzen op de internationale markten. Al is de pure productprijs wel maar goed voor de helft van de benzineprijs aan de pomp, zo blijkt uit de opsplitsing door energiefederatie Energia. Daar komen nog de distributiekosten en een heleboel bijdragen en belastingen bij.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20