Benjamin Dalle (cd&v) geïrriteerd over stemtest van Open Vld: “Verkiezingsmanipulatie, misleiding of bedrog?”

De Brusselse afdeling van de Open Vld lanceerde de website votebrussels.be, een stemtest die kiezers een idee zou moeten geven over de standpunten van de partijen. Benjamin Dalle, cd&v-lijsttrekker voor het Brussels Gewest, hekelt de manier waarop de stemtest is opgesteld, en suggereert bedrog.

In het nieuws: Is de test een campagnemiddel of kiezersbedrog?

  • Bruzz.be kwam met het nieuws naar buiten: de test die op votebrussels.be in te vullen valt, werd opgesteld door een creative consultancy-bureau in opdracht van Open Vld.
  • Voor Brussels lijsttrekker Sven Gatz (Open Vld) is het dan ook duidelijk: “Het is meer de bedoeling om ons eigen programma onder de aandacht te brengen dan een echte stemtest te organiseren. En dat zie je ook wel als je de vragen gaat invullen”, legt hij uit aan Bruzz.
    • Want als je ‘ja’ antwoordt op alle vragen, krijg je Open Vld als antwoord. ‘Nee’ levert dan weer Ecolo, PS en PVDA op. En de optie ‘pfff, geen idee’ leidt dan weer naar Groen.
  • Maar dat het duidelijk zou zijn, daar is Benjamin Dalle het niet mee eens. “Een ogenschijnlijk objectieve ‘stemtest’ die is opgesteld op maat van één partij en ook door die partij gesponsord wordt, hoe noemen jullie dit? Verkiezingsmanipulatie, misleiding of bedrog?”, zo haalt hij uit op X.
  • Ook politicoloog Dave Sinardet vindt het gegeven een grijze zone, zo legt hij aan Bruzz uit. “Je kan het zien als een speelse manier om campagne te voeren, maar je kan je daarbij ook afvragen of het opzet wel doorzichtig genoeg is.”
  • Het maakt Gatz allemaal weinig uit: “Ik bedank Benjamin Dalle voor de extra publiciteit”, laat hij weten.