Belgische werknemers werken voor de rest van het jaar volledig voor zichzelf

Het was gisteren Tax Liberation Day in ons land. Dat is de dag waarop de Belgen in theorie niet langer belastingen betalen en dus voor eigen rekening beginnen te werken. Tax Liberation Day valt dit jaar 24 dagen eerder dan in 2013.

Context: Wat is Tax Liberation Day?

  • Tax Liberation Day is de dag van het jaar waarop een burger symbolisch gezien genoeg heeft verdiend om alle belastingen te betalen die hij in dat jaar verschuldigd is aan de overheid. Stel dat je op 1 januari al je inkomsten zou afdragen aan de overheid, dan zou je vanaf Tax Liberation Day het volledige inkomen aan jezelf kunnen besteden.
  • Wanneer die dag exact valt, is natuurlijk afhankelijk van de belastingdruk. Hoe hoger de belastingen, hoe later Tax Liberation Day valt in het jaar. Het zal je dan ook niet verbazen dat België elk jaar één van de laatste landen is die “die feestdag” kan vieren.
  • Stefan Willems van Spaarvarkens.be merkt op X, het vroegere Twitter, op dat er niet alleen gekeken wordt naar de directe belastingen om te bepalen wanneer Tax Liberation Day valt. Hij geeft Bulgarije als voorbeeld. Dat land viert Tax Liberation Day op 14 mei, wat behoorlijk laat is voor een natie die op het eerste gezicht een lage belastingdruk heeft. Zo is er in Bulgarije in de personen- en vennootschapsbelasting een vlaktaks van slechts 10 procent van toepassing.
    • “Hoewel de directe belastingen laag zijn in Bulgarije, zijn de indirecte belastingen zoals BTW, accijnzen en sociale premies in Bulgarije significant. Het standaard BTW-tarief is 20 procent, wat bijdraagt aan een aanzienlijke belastingdruk op consumenten.”, klinkt het. “Ook de socialezekerheidsbijdrage zijn een grote last in Bulgarije. In Bulgarije bedragen die ongeveer 25 procent van het loon. Die bijdragen verhogen de totale belastingdruk aanzienlijk.”

Tax Liberation Day in België

In het nieuws: Dit jaar viel Tax Liberation Day op 15 juli, leert een studie van de economische denktank Molinari in samenwerking met adviesbureau EY.

  • In Frankrijk werken de inwoners pas vanaf 17 juli volledig voor zichzelf. De Duitsers konden een beetje vroeger – op 13 juli – Tax Liberation Day vieren.
  • Vergeleken met 2013 zijn Belgische werknemers 24 dagen eerder “bevrijd” van belastingen en verdienen ze op het einde van het jaar netto 8.600 euro meer dan toen.
  • Toch zijn er volgens James Rogers van Molinari, co-auteur van de studie, weinig redenen tot juichen. “Het is alsof je een Volkswagen krijgt, terwijl je voor een Audi betaalt”, zegt hij. “Onze buren betalen minder belastingen en genieten van betere gezondheidszorg, onderwijs en welzijn.” Rogers haalt aan dat hoewel de lonen gestegen zijn en de overheid dus steeds meer belastingen int, de belastingdruk niet daalt.
  • Rogers heeft nog een waarschuwing voor een volgende federale regering. “Als deze geen stappen zet om de belastingdruk op de middenklasse te verlagen, dan zullen de Belgen nog langer moeten werken dan de Fransen voor ze er zelf iets aan overhouden.”

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.