Belgische wapens van FN slagen er opnieuw in de Franse speciale troepen te verleiden

Het is soms een controversieel onderwerp als men denkt aan het doel van dit soort producten, maar “Made in Belgium” blijft een wereldwijd erkende kwaliteitsgarantie wanneer het om wapens gaat.

Wapenfabriek FN Herstal heeft zojuist de FN Evolys gelanceerd, een nieuw “ultra-licht” machinegeweer dat in twee verschillende kalibers wordt verkocht: 5.56×45 mm (5,5 kg) of 7.62×51 mm (6,2 kg).

Een “ultra-licht” machinegeweer

Met zijn beperkte afmetingen en zeer bescheiden gewicht wordt dit wapen door FN voorgesteld als een machinegeweer dat nauwelijks even omvangrijk is als een aanvalsgeweer, terwijl het aanzienlijke vuurkracht levert. Het blijft doeltreffend op 800 of zelfs 1.000 meter, afhankelijk van de munitie, met een vuursnelheid van 750 kogels per minuut volgens de Duitse referentiesite Soldat&Technik.

De Belgische mitrailleur heeft zojuist een eerste favoriete klant van FN aangetrokken: Thierry Roger, de CEO van TR-Équipement, de Franse verdeler van FN Herstal, kondigde op LinkedIn een eerste levering aan van de Evolys-mitrailleur, die bestemd is voor de Franse special forces.

De wapenreus liet niet weten wat de omvang van de bestelling is, noch liet hij weten of het nieuwe wapen onmiddellijk beschikbaar zal zijn voor soldaten, of dat er eerst sprake zal zijn van een evaluatieronde. 

Plaatsvervanger voor een ander Belgisch wapen?

De Franse speciale troepen worden al uitgerust met een Belgisch wapen: het beroemde lichte machinegeweer FN Minimi, dat in 1974 werd uitgebracht en 7,1 kg weegt. Het is beter bekend onder de naam van zijn Amerikaanse versie, de M-249 SAW (“Saw”).

Als het Franse leger belangstelling heeft voor de Evolys, dan is dat waarschijnlijk om een vervanger te vinden voor de Minimi. En aangezien Frankrijk al lang over een eigen wapenindustrie beschikt, is het vooruitzicht om opnieuw een Belgisch wapen te gebruiken een echte opkikker voor FN.

De Evolys behoorde tot de nieuwste tentoongestelde producten op de DSEI wapenbeurs in Londen afgelopen september. Kort van tevoren zei FN Herstal dat “veel Europese en internationale strijdkrachten en speciale eenheden al grote belangstelling tonen” voor zijn nieuwe ultralichte machinegeweer, meldt Opex360.

Daarom valt te verwachten dat deze eerste prestigieuze bestelling een sneeuwbaleffect zal hebben. Maar zoals in het verleden is gebeurd, bestaat echter het risico dat de Belgische wapens op een dag in handen komen van strijders die wij niet als bondgenoten beschouwen.

Reputatie

Ordehandhavingsdiensten en legers in landen die de reputatie hebben ruime militaire budgetten te voorzien, kiezen regelmatig voor uitrusting ontwikkeld door het befaamde FN (Fabrique Nationale”) Herstal, dat in 1889 werd opgericht en al snel uitgroeide tot een van de meest gerenommeerde wapenfabrikanten.

Het bedrijf stopte zelfs definitief met de productie van auto’s in 1935, en vervolgens van motorfietsen in 1965, om zich volledig aan de wapenproductie te kunnen wijden.

FN Herstal heeft enkele grote internationale verkoopsuccessen geboekt. Denk bijvoorbeeld aan de FN P90, een compact machinepistool dat slechts 3 kg weegt, maar 900 kogels per minuut kan afvuren. Het wapen, dat een futuristisch ontwerp had toen het in 1991 in productie werd genomen, is overgenomen door de legers en de politie van meer dan 40 landen, waaronder Oostenrijk, Brazilië, Canada, Frankrijk, Griekenland, India, Maleisië, Polen en de VS.

Het is zelfs bij het grote publiek bekend geworden: in de sciencefiction televisieserie Stargate SG-1 gebruiken de helden de P90 en prijzen ze deze regelmatig aan.

(lp/evb)

Meer