Raad van State roept Waalse wapenleveringen aan Saoedi-Arabië een halt toe

Wallonië mag voorlopig geen wapens meer leveren aan Saoedi-Arabië. Dat heeft de Raad van State beslist in een arrest, nadat verschillende vredesorganisaties naar de administratieve rechtbank waren gestapt om twee Waalse exportlicenties aan te vechten. Die werden vorige maand nog goedgekeurd door Waals minister-president Elio Di Rupo.

Eén vergunning draaide om wapens van de bekende fabrikant FN Herstal, die trouwens volledig in handen is van het Waalse gewest, te exporteren naar de Saoedische Nationale Garde. De andere diende om militair materieel van staal- en defensiebedrijf CMI Defence aan diezelfde eenheid te leveren.

Oorlog in Jemen

De Raad van State volgde de argumenten van de vredesorganisaties. Het gaat om Ligue des Droits Humains (LDH), (Forum voor) Vredesactie en La Coordination Nationale d’Action pour la Paix et la Démocratie (CNAPD). 

Wallonië besliste in het begin van het jaar om geen wapens meer te leveren aan de Saoedische luchtmacht, omdat die afdeling rechtstreeks betrokken is bij de oorlog in Jemen. Daar heeft de Saoedische coalitie een belangrijk aandeel in een conflict waar uitzonderlijk veel burgerslachtoffers vallen, en waar al jaren een humanitaire catastrofe in stand gehouden wordt. 

Het Waalse gewest vond dat wapenleveringen aan de Nationale Garde wel konden doorgaan, omdat die legereenheid volgens hen niet rechtstreeks zou betrokken zijn bij de acties in Jemen. 

De Raad van State volgde die redenering niet. Volgens de administratieve rechtbank is er te weinig transparantie over de rol van de Saoedische eenheid in het conflict, kunnen de wapens gebruikt worden om de eigen bevolking te onderdrukken, of kunnen ze in handen vallen van terroristische milities. 

‘Het is niet uitgesloten dat er een reëel risico zou zijn dat de betrokken wapens gebruikt kunnen worden in het kader van het conflict in Jemen of dat ze bijdragen aan een interne repressie’, staat in het arrest te lezen. 

Riyad is de belangrijkste begunstigde van Waalse wapens. In 2018 ging er voor 225 miljoen euro aan wapentuig naar de Saoedi’s, ongeveer een vierde van de totale Waalse wapenexport. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20