Belgische telecomoperatoren overspoeld met Flubot-virus, “14 miljoen valse berichten in een week”

Telecomoperatoren Telenet, Proximus en Orange hebben voorbije week 14 miljoen frauduleuze berichten onderschept. Dat berichten VTM Nieuws en VRT NWS. Het zou gaan om sms’jes die een link bevatten naar het Flubot-virus.

Klik je op de link in zo’n valse sms, dan installeert het Flubot-virus zich. Het ziet eruit als een app, die je niet zomaar kunt verwijderen.

Het virus gaat daarna op zoek naar het adressenboekje in je smartphone en verspreidt zich zo naar de toestellen van je contacten. In het voorjaar deed het virus al de ronde en nu circuleert het dus opnieuw. 

Na installatie van het virus kunnen criminelen meekijken op je smartphone, zoals tijdens je onlinebanking.

Hoe werkt het?

Flubot werkt op een Android smartphone anders dan op een iPhone. Op een Android ontvang je een sms die lijkt te zijn verstuurd door een pakketbezorger, koerier of winkel. De afzender vermeldt dat je op een link kunt klikken om de “Track en Trace” code van je bestelling te zien, of meldt dat je pakket vertraagd is en dat je via de link je status kunt bekijken. Als je klikt op de link, wordt het Flubot-virus op je telefoon geïnstalleerd.

iOS-gebruikers zouden beter beschermd zijn tegen Flubot. Het virus installeert zich niet op een iPhone. Maar als je op de link klikt, kom je wel op een phishing-website terecht. Daar wordt geprobeerd je Apple ID-inloggegevens te ontvreemden.

Safeonweb

Safeonweb.be toont sinds vorige week op haar website hoe je het virus onschadelijk kunt maken en kunt verwijderen.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20