De Croo zegt dat alle EU-landen moeten helpen migratie aan te pakken

De Belgische premier Alexander de Croo heeft vrijdag gezegd dat alle landen van de Europese Unie solidair moeten zijn om de toenemende migratiedruk aan te kunnen en mensen in nood te helpen.

“Solidariteit moet van twee kanten komen. De boodschap aan de zuidelijke landen is duidelijk – consolideer uw grenzen en wij zullen solidair zijn met middelen om uw buitengrenzen beter te beschermen”, zei De Croo bij zijn aankomst op de tweede dag van de besprekingen tussen de 27 nationale EU-leiders. De kwestie zorgt al lang over verdeeldheid bij de leiders.

“Maar de solidariteit moet ook de andere kant op gaan, want het kan niet zo zijn dat een paar landen alle inspanningen doen om de mensen die hulp nodig hebben, op te vangen. Om het op Europees niveau te laten werken, moet iedereen solidair zijn.

Asielzoekers als politiek wapen

Het gevoelige vraagstuk van de behandeling van vluchtelingen en migranten staat hoog op de politieke agenda van Europa. De recente toename van het aantal aankomsten via Wit-Rusland, maakt het debat alleen maar dringender.

Minsk is door verschillende landen ervan beschuldigd asielzoekers als politiek wapen in te zetten. Polen heeft zelfs een wetsontwerp goedgekeurd om een muur te bouwen aan de grens met Wit-Rusland, met als doel migranten te beteugelen die illegaal het Poolse grondgebied binnenkomen.

(lb)

Meer
Mijn Volglijst

Europese beurzen hoger rond middaguur

07/12/2021 11:07

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden dinsdag hoger nu de coronazorgen van vorige week zijn afgenomen.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde dinsdag rond het middaguur een winst van 1,8 procent op 477,50 punten. De Duitse DAX liet een stijging zien van 2,2 procent naar 15.710,30 punten. De Franse CAC 40 noteerde een plus van 2,1 procent met een stand van 7.012,95 punten. De Britse FTSE steeg dinsdag 1,2 procent naar 7.319,13 punten.

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20