Belgische kmo’s gaan gebukt onder hoge kosten: meer dan één op de tien overweegt om personeel te ontslaan

Door de hoge energie- en personeelskosten gaat het niet goed met de Belgische kmo’s. Uit een rondvraag van de hr-dienstverlener SD Worx blijkt dat ruim 10 procent van de kmo’s overweegt om personeel te ontslaan.

De hoge energieprijzen en de immense inflatie die daarmee gepaard gaat, weegt niet enkel op het budget van de gezinnen. Ook de bedrijven krijgen rake klappen. Zij zien door de automatische loonindexering in ons land ook nog eens de personeelskosten fors de hoogte inschieten. Eerder bleek al dat sommige ondernemingen door een combinatie van die factoren zich genoodzaakt zien om de activiteiten (gedeeltelijk) te staken.

Stijgende loonkosten

Een rondvraag van SD Worx bij 573 kmo-bedrijfsleiders en personeelsverantwoordelijken bevestigt dat de stijgende loonkosten de grootste uitdaging zijn voor de kmo’s in ons land. Zo overweegt één op vijf kmo’s (19,8 procent) om minder of geen mensen die het bedrijf verlaten te vervangen. 13,4 procent overweegt zelfs om personeel te ontslaan. 13,2 procent overweegt tijdelijke/economische werkloosheid in te voeren en 4,8 procent wil de productie terugschroeven.

“De personeelskosten zijn samen met de energiekosten de belangrijkste prioriteiten voor het vierde kwartaal. Zes op tien kmo’s heeft dit jaar al automatische loonindexeringen moeten doorvoeren. Bij de budgettering van volgend jaar houdt iedereen rekening met een gestegen loonmassa van minstens 10 procent “, merkt Anneleen Verstraeten, juridisch adviseur kmo van SD Worx, op.

Energiebesparende maatregelen

Verstraeten voegt eraan toe dat de kmo’s in de industrie en bouw ook nog eens het hoofd moeten bieden aan de grondstoffenproblematiek. “Kmo’s die tijdelijk de productie verlagen, willen hun medewerkers niet kwijt en hopen met tijdelijke werkloosheid deze uitdagende periode te overbruggen”, verduidelijkt ze. “De nieuwe regeling voor tijdelijke werkloosheid, die vanaf 1 oktober ingaat, zal daartoe helpen. In Industrie en Bouw wil één op de vijf kmo’s één van de vormen van tijdelijke werkloosheid inroepen.”

De kmo’s in ons land proberen ook in de kosten te snoeien door op hun energieverbruik te letten. Bijna de helft van de Belgische kmo’s (44 procent) zal in het vierde kwartaal de temperatuur in het gebouw verlagen. Volgens SD Worx is dat de meest populaire kostenbesparing, gevolgd door de zoektocht naar energiebesparende maatregelen, zoals het plaatsen van zonnepanelen (31,1 procent).

Meer