‘Belgische kerncentrales kunnen geen vliegtuigcrash aan’

Onze kerncentrales zijn niet bestand tegen vliegtuigcrashes, zegt de Europese nucleaire regulator. Groen en Ecolo grijpen dat aan om de kerncentralediscussie opnieuw op de agenda te plaatsen.

Groen en Ecolo blijven poken over de kerncentrales. Deze keer gaat het over potentiële crashes van vliegtuigen tegen zo’n kerncentrale. Het Wenra, de Europese organisatie van nucleaire regulators, waarschuwt voor dergelijke rampen, maar België moet daarvoor een veiligheidskader opzetten, dat rekening houdt met het ‘neerstorten van representatieve militaire en commerciële vliegtuigen’.

Kamerlid Tinne Van der Straeten (Groen) waarschuwt in De Morgen. ‘Er zijn wel centrales die tegen een licht sportvliegtuigje of standaard Boeing bestand zijn, maar zware cargo, dat is nog iets anders. We vragen om zo snel mogelijk aan deze veiligheidseis tegemoet te komen.’ Dat zou neerkomen op een vliegverbod boven alle kerncentrales.

Kwetsbaar

Door het dossier van de kerncentrales en hun veiligheid weer op de agenda te plaatsen, maken de groenen zich meteen wel wat kwetsbaar. Immers, bij de komende regeringsonderhandelingen komt er quasi zeker een lastig debat aan voor Ecolo en Groen.

Want het is duidelijk in welke richting het energiedebat gaat, dat bleek ook op een hoorzitting begin deze maand in de Kamercommissie Energie. Daar drongen verschillende specialisten erop aan om snel een beslissing te nemen over het openblijven van nog minstens twee kerncentrales na 2025, de voorziene uitstap.

Steunmechanisme

Zo was Chris Peeters, de CEO van de hoogspanningsnetbeheerder Elia, zeer helder: ofwel komt er een duur steunmechanisme voor nieuwe gascentrales, ofwel moeten na 2025 zeker drie kerncentrales openblijven. Met andere woorden: een pak subsidies (voor bedragen tussen een dikke 600 miljoen tot bijna 1 miljard per jaar volgens de energiewaakhond CREG) om opnieuw gascentrales te bouwen, als we de kernuitstap willen. In het licht van de klimaatopwarming een bijzonder moeilijke knoop dus.

Steeds meer lijkt de consensus bij de huidige regeringspartijen, net als bij N-VA, om toch die kerncentrales open te houden. Maar gaan de groenen, in een regering, of een kabinet dat ze gedoogsteun geven, die maatregel kunnen slikken? Hoe meer nu tegen kerncentrales gefulmineerd wordt, hoe lastiger om straks een potentieel zeer bittere pil te moeten slikken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20