Belgische inflatie wint opnieuw aan kracht en rondt de kaap van 4 procent

Belgische inflatie wint opnieuw aan kracht en rondt de kaap van 4 procent
Winkel in België -(Photo by ERIC LALMAND/BELGA MAG/AFP via Getty Images)

De Belgische inflatie (op jaarbasis) kwam in januari uit op 4,08 procent. Dat blijkt uit het jongste inflatierapport van het Belgische statistiekbureau Statbel. Doordat de spilindex is overschreden, stijgen de overheidslonen en uitkeringen in de komende maanden.


Key takeaways

  • De inflatie (op jaarbasis) is tussen december en januari gestegen van 3,16 naar 4,08 procent.
  • Net zoals de voorgaande maanden blijven de energieprijzen één van de belangrijkste aandrijvers van de geldontwaarding.
  • Voorts is de spilindex overschreden, waardoor de ambtenarenlonen en uitkeringen in de komende maanden met 2 procent zullen stijgen.

In het nieuws: De Belgische consumentenprijzen zijn in januari met 4,08 procent gestegen in vergelijking met een jaar eerder. Dat blijkt uit het inflatierapport van Statbel.

  • Dat is een forse toename van de inflatie in vergelijking met december. Die bedroeg toen 3,16 procent. Tussen november en december was de inflatie nog lichtjes gedaald.
  • De kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijsevolutie van de energieproducten en de onbewerkte voedingsmiddelen, is deze maand ook verder gestegen. Die bedroeg 3,14 procent, tegenover 2,91 procent in december.

Energieprijzen geven inflatie een boost

Details: De heropleving van de inflatie is onder meer het gevolg van de opgelopen energieprijzen. Die zijn deze maand met 15,89 procent gestegen in vergelijking met vorig jaar. Daarmee ligt de energie-inflatie twee keer zo hoog als in december. Toen bedroeg die “slechts” 7,4 procent.

  • De elektriciteitsprijzen zijn met 26,7 procent gestegen ten opzichte van januari 2023. In december bleef de prijstoename beperkt tot 12,6 procent.
  • Tijdens diezelfde periode zijn de gasprijzen met gemiddeld 93,3 procent gestegen, tegenover een prijsstijging van 59,2 procent een maand eerder.
  • “De hoge de inflatie de laatste maanden is het gevolg van het uitdovend effect van de impact van het basispakket voor elektriciteit en aardgas”, verduidelijkt Statbel. “In maart verdween het laatste effect van het basispakket uit het indexcijfer. Het verdwijnen van het basispakket heeft dan ook nog tot en met februari 2025 een verhogend effect op de inflatie.”

Meer details: Ook de diensteninflatie stijgt.

  • De inflatie voor de diensten is tussen december en januari opgelopen van 3,94 naar 4,13 procent.

Opgemerkt: De cijfers van Statbel leren ons ook dat we 22,9 procent meer moeten betalen voor huishoudelijke diensten in vergelijking met een jaar eerder.

  • Dat komt voornamelijk door een maatregel die de Vlaamse regering heeft genomen. De prijs van dienstencheques is begin dit jaar gestegen van 9 naar 10 euro. Daarenboven heeft de regering-Diependaele de belastingvermindering afgeschaft.

Spilindex overschreden

Ook dit: De afgevlakte gezondheidsindex is in januari gestegen tot 131,18 punten. De spilindex voor het openbaar ambt en de sociale uitkeringen, die vastgelegd is op 130,67 punten, werd daarmee overschreden.

  • Dat betekent dat de sociale uitkeringen in februari met 2 procent zullen stijgen. In maart volgen de ambtenarenlonen.

Vergeet niet: Formateur Bart De Wever (N-VA) wil sleutelen aan de indexering.

  • Hij wil de afgevlakte gezondheidsindex niet langer baseren op het gemiddelde van de gezondheidsindexen van de voorgaande vier maanden, maar wel op dat van de jongste twaalf maanden.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.