Stormloop op dienstencheques nu afschaffing fiscaal voordeel om de hoek loert

Wie dienstencheques gebruikt moet daar vanaf volgend jaar meer voor betalen. De Vlaamse regering heeft de prijs verhoogd en het fiscaal voordeel geschrapt. Die wijzigingen gelden vanaf 1 januari. Vlamingen kopen nu nog massaal dienstencheques om van de huidige voorwaarden te genieten.


Key takeaways

  • We moeten vanaf volgend jaar fors meer betalen voor dienstencheques. De prijs stijgt met 1 euro tot 10 euro per cheques. Daarnaast gaat het fiscaal voordeel op de schop.
  • Veel Vlamingen kopen daarom nu nog massaal dienstencheques. In november ging het bijna om 10 miljoen cheques.
  • Bovendien rekenen bijna alle poetshulpbedrijven al extra kosten aan.

Context: Het prijskaartje van de dienstencheques stijgt volgend jaar. Dat heeft de Vlaamse regering eerder dit jaar beslist.

  • Wie vanaf 2025 dienstencheques koopt, zal 10 euro per cheque betalen in plaats van 9 euro. Die nieuwe prijs geldt voor maximaal 400 aangekochte dienstencheques per kalenderjaar. Als je er meer koopt, stijgt de prijs tot 11 euro. Je kunt maximaal 500 cheques per jaar kopen.
  • Voorts gaat de belastingvermindering op de schop. Vandaag kan je nog 20 procent van het aankoopbedrag van de cheques, oftewel 1,8 euro per exemplaar, via de belastingaangifte recupereren, waardoor je uiteindelijk slechts 7,2 euro per cheque betaalt.

Bijna 10 miljoen dienstencheques gekocht

In het nieuws: Vlamingen kopen nu nog massaal dienstencheques, meldt VTM Nieuws. Die vallen immers nog onder de huidige regeling.

  • Pluxee, de uitgiftemaatschappij voor de dienstencheques in Vlaanderen, meldt dat het aantal gekochte dienstencheques afgelopen maand uitkwam op 9,6 miljoen, tegenover 7,3 miljoen in november 2023. Dat is een stijging met zo’n 30 procent. Ook in oktober zat dat aantal al in de lift.

Vergeet niet: De huidige voorwaarden gelden nog voor alle dienstencheques die je koopt tot 31 december.

  • Ben Broeckx, directeur van Pluxee, adviseert in een gesprek met VTM Nieuws om de cheques enkele dagen op voorhand te kopen als je werkt met een klassieke bankoverschrijving. “Een bestelling wordt pas gecertifieerd op het ogenblik dat het geld bij ons op de rekening staat. En dat kan enkele dagen duren”, klinkt het. “Bij een overschrijving online ontvangen wij het geld onmiddellijk. In dat geval is het wel nog mogelijk om op 31 december dienstencheques te kopen.”

Extra kosten

Ook dit: Nagenoeg alle poetshulpbedrijven rekenen vandaag of vanaf volgend jaar extra kosten aan. Bij de een gaat het om bijvoorbeeld administratieve of abonnementskosten en bij de ander om service- of welzijnsbijdrage

  • Hoeveel de poetshulpbedrijven aanrekenen, varieert enorm. Actief en Start People vragen bijvoorbeeld een jaarlijkse bijdrage van 80 euro. Andere ondernemingen rekenen een extra uurprijs aan. Bij Familiehulp gaat het bijvoorbeeld om 1,25 euro extra per uur. Bij Ferm loopt die bijdrage vanaf volgend jaar op tot 2,5 euro per uur. Vandaag is dat 1,2 euro per uur.
    • Volgens een vergelijking van HLN.be loopt het prijsverschil tussen de goedkoopste en duurste speler op tot 1.000 euro per jaar (afhankelijk van hoeveel dienstencheques je gebruikt).
  • In Vlaanderen is er nog slechts één bedrijf dat géén toeslag aanrekent: Domestic Services.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.