Belgische en Nederlandse atleten worden afgeraden om eigen smartphones of laptops mee te nemen naar de Olympische Winterspelen in Peking. De sportkoepels van beide landen willen hiermee de sporters behoeden voor Chinese spionage.
De Olympische Winterspelen komen steeds dichterbij. Op 4 februari zullen de Spelen van start gaan in de Chinese hoofdstad Peking, maar de openingsceremonie zal niet zonder zorgen verlopen. Bovenop zorgen om de Omikron-variant van het coronavirus en een politieke boycot van verschillende landen, waarschuwen verschillende sportkoepels hun atleten voor spionage.
Cybersecurity
Voor de sporters naar het buitenland trekken, is het gebruikelijk dat het Belgisch Olympisch Interfederaal Comité (BOIC) met het ministerie van Buitenlandse Zaken overlegt over de veiligheid in de gastlanden. Dit jaar was dat dus geen uitzondering, maar omwille van China’s reputatie zijn er ook enkele extra maatregelen inzake cybersecurity.
Het BOIC raadt, op basis van het advies, alle atleten aan hun persoonlijke elektronische apparaten thuis te laten. De sporters nemen dus best geen eigen smartphone of laptop mee wanneer ze naar Peking reizen. Het advies komt er omdat de Chinese overheid een strikte controle houdt over alle dataverkeer binnen het land. Elk apparaat dat zich dus op het Chinese netwerk aansluit, kan makkelijk het slachtoffer worden van online surveillance.
De Chinese overheid beheert alvast een uitgebreid surveillancenetwerk van haar eigen bevolking, maar ook buitenlanders kunnen het slachtoffer worden van het strikte toezicht. Zo kan de overheid een uitgebreide database van ‘gevoelige informatie’ verzamelen en die inzetten om haar buitenlandse invloed uit te breiden.
Propere apparatuur
Het BOIC zal zelf toestellen en simkaarten ter beschikking stellen voor hun medewerkers en de atleten. In dat geval spreekt men over ‘propere apparatuur’, waar geen persoonlijke gegevens op staan van de gebruikers. Het BOIC weet echter zelf niet zeker wat de precieze risico’s voor de atleten zouden zijn, maar met het advies spelen ze het naar eigen zeggen “op veilig”.
Ook in Australië en Nederland riepen de Olympische comités hun atleten op tot voorzichtigheid in verband met cybersecurity.
(lb)