Belgische diamantexport knoopt opnieuw aan met groei

De Belgische diamantsector heeft tijdens de maand augustus voor een bedrag van 343,4 miljoen dollar aan bewerkte diamanten uitgevoerd. Dat was 6 procent meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van het Antwerp World Diamond Centre (AWDC). Daarmee kon de sector een periode van zestien maanden inkrimping afsluiten.

‘De oplopende verkopen moeten wel enigszins worden bekeken vanuit een vergelijking met de zwakke periode die de sector in augustus vorig jaar doormaakte, toen de industrie immers met een overaanbod moest afrekenen,’ erkent Karen Rentmeesters, communicatieverantwoordelijke van het Antwerpse diamantcentrum.

Hoger marktsegment

‘Toch zijn er ook duidelijke tekenen van verbetering, nadat de export van bewerkte diamanten tijdens de eerste zeven maanden van dit jaar met 55 procent was teruggevallen tegenover dezelfde periode vorig jaar.’

‘De uitbraak van de coronacrisis heeft de diamantsector immers zwaar getroffen. Het virus zorgde ervoor dat de detailhandel grotendeels stilviel.’ Sinds april vorig jaar had de Belgische export van bewerkte diamanten geen groei meer kunnen melden.

De groei van de export is vooral te danken aan de hogere marktsegmenten. Tijdens de maand augustus liet de export een volume van 156.796 karaat optekenen. Dat was 8 procent minder dan tijdens de maand augustus vorig jaar. De prijs per karaat steeg echter met 16 procent tot 2.190 dollar, waardoor de impact van de gedaalde volumes kon worden gecompenseerd.

‘De verkoop verschoof naar goederen met een hogere waarde,’ aldus Karen Rentmeesters tegenover Diamonds.net. ‘Uit getuigenissen van een aantal handelaars blijkt immers dat grotere stenen met een hogere waarde het enige marktsegment was dat tijdens de coronacrisis goed heeft gepresteerd.’

Vakantie

De export van ruwe diamanten liep met 24 procent op tot 399,3 miljoen dollar. De cijfers zijn opmerkelijk, want vaak is augustus voor de handel in ruwe en bewerkte diamanten de zwakste periode van het jaar. Dit jaar was er volgens Rentmeesters echter sprake van een opmerkelijke activiteit.

‘In normale jaren zijn de vakantieperiodes heilig,’ merkt de communicatieverantwoordelijke op. ‘Vele partijen konden zich door de impact van de coronacrisis geen vakantie veroorloven. Sommigen probeerden dit jaar van deze periode gebruik te maken om een gedeelte van de verloren handel te recupereren.’

De invoer van bewerkte diamanten daalde met 30 procent tot 400,3 miljoen dollar, terwijl de import van ruwe voorraden met 7 procent tot 430,1 miljoen dollar terugliep.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20