Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 04 APR

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Belgische coronatests van 2.500 naar 10.000 per dag op vraag van WHO

Logo Business AM
Coronacrisis

24/03/2020 | Ruben Van Lent | 2 min leestijd

EPA

Ons land gaat het aantal tests tegen het coronavirus covid-19 gevoelig opdrijven. Laboratoria, universiteiten en farma- en biotechbedrijven werken samen om het aantal naar 10.000 per dag te brengen. Nu waren het er 2.500 per dag. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vraagt een extra inspanning voor covid-19. Ze vraagt wereldwijd om iedereen die mogelijk besmet is met covid-19 te testen. ‘Zo kunnen we het virus isoleren en zijn we er niet nog maandenlang een prooi van’, klinkt het.

België steekt dus een tandje bij. De regering is met laboratoria, universiteiten en farma- en biotechbedrijven overeengekomen om de krachten te bundelen en het aantal tests naar 10.000 per dag te brengen. Hiervoor stonden die noodgedwongen maar op 2.500 per dag door een tekort aan reagentia, een verzameling chemische stoffen die essentieel is voor de testen.

Reagentia wordt vooral geproduceerd in China en dat heeft het zelf massaal gebruikt voor zijn eigen testen. China is tenslotte de broeihaard van covid-19. De ‘wissers’, een soort van wattenstaafjes om de test uit te voeren, komen dan weer vooral uit Noord-Italië, een regio die ook sterk geraakt is door het virus.

‘Flessenhalzen blijven’

Maar die problemen raken nu stilaan opgelost door leveringen uit andere landen. Janssen Pharmaceutica bouwt zijn labo’s in Beerse tijdelijk om, zodat de testcapaciteit groter wordt. Ook GlaxoSmithKline en andere farmagrootheden werken mee. België heeft het geluk van een forse farma- en biotechindustrie te hebben.

‘Maar let wel: we zullen nooit elke Belg kunnen testen’, waarschuwt viroloog Steven Van Gucht, voorzitter van het wetenschappelijk comité rond corona, in HLN. ‘We hebben gewoon het personeel niet om dat snel genoeg en correct genoeg te laten verlopen. Er blijven flessenhalzen.’

Experts wijzen erop dat de socialdistancingmaatregelen van de regering op dit moment beter helpen om de impact op de gezondheidszorg te verkleinen, eerder dan uitgebreid testen.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton