Ons land gaat het aantal tests tegen het coronavirus covid-19 gevoelig opdrijven. Laboratoria, universiteiten en farma- en biotechbedrijven werken samen om het aantal naar 10.000 per dag te brengen. Nu waren het er 2.500 per dag. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vraagt een extra inspanning voor covid-19. Ze vraagt wereldwijd om iedereen die mogelijk besmet is met covid-19 te testen. ‘Zo kunnen we het virus isoleren en zijn we er niet nog maandenlang een prooi van’, klinkt het.
België steekt dus een tandje bij. De regering is met laboratoria, universiteiten en farma- en biotechbedrijven overeengekomen om de krachten te bundelen en het aantal tests naar 10.000 per dag te brengen. Hiervoor stonden die noodgedwongen maar op 2.500 per dag door een tekort aan reagentia, een verzameling chemische stoffen die essentieel is voor de testen.
Reagentia wordt vooral geproduceerd in China en dat heeft het zelf massaal gebruikt voor zijn eigen testen. China is tenslotte de broeihaard van covid-19. De ‘wissers’, een soort van wattenstaafjes om de test uit te voeren, komen dan weer vooral uit Noord-Italië, een regio die ook sterk geraakt is door het virus.
‘Flessenhalzen blijven’
Maar die problemen raken nu stilaan opgelost door leveringen uit andere landen. Janssen Pharmaceutica bouwt zijn labo’s in Beerse tijdelijk om, zodat de testcapaciteit groter wordt. Ook GlaxoSmithKline en andere farmagrootheden werken mee. België heeft het geluk van een forse farma- en biotechindustrie te hebben.
‘Maar let wel: we zullen nooit elke Belg kunnen testen’, waarschuwt viroloog Steven Van Gucht, voorzitter van het wetenschappelijk comité rond corona, in HLN. ‘We hebben gewoon het personeel niet om dat snel genoeg en correct genoeg te laten verlopen. Er blijven flessenhalzen.’
Experts wijzen erop dat de socialdistancingmaatregelen van de regering op dit moment beter helpen om de impact op de gezondheidszorg te verkleinen, eerder dan uitgebreid testen.