Belgische coronakleurcodes leiden tot diplomatieke rel met Portugal en Zweden

Een diplomatieke rel én een rel in de regering: De kleurcodes leveren veel ellende op.

  • ‘Die arme Philippe Goffin (MR). Nadat hij eerst de miserie moest slikken over de mondmaskers, moet hij nu weer de brol van de premier opruimen.’ Binnen de regering heeft een collega troostende woorden voor de minister van Buitenlandse Zaken, de eerder onbekende Goffin. Die man raakte, als minister van Defensie, want dat is hij ook (u weet, de MR heeft nogal wat posten in deze regering), betrokken bij de bestelling van een grote partij federale mondmaskers, wat toch nogal hobbelig verliep.
  • En nu zit Goffin dus wat in de rats over de fameuze kleurcodes. België geeft voortaan met drie kleurcodes aan naar welke bestemming in het buitenland je kan reizen (groen), welke helemaal verboden zijn (rood) en wat toch ‘afgeraden wordt’ (oranje). Die laatste definitie veranderde een paar keer van ‘sterk aangeraden in quarantaine te gaan na terugkomst’, tot ‘waakzaamheid’.
  • Maar de echte clou zit hem in de reacties in het buitenland, en vooral, wie die codes bepaalt. Want Goffin en ook premier Sophie Wilmès (MR) kregen al boze telefoons van het hoogste niveau uit Portugal (waar de hoofdstad op code ‘rood’ staat), Luxemburg én van Zweden, dat op ‘rood’ stond, maar nu oranje wordt. En ook buur Luxemburg, dat op ‘oranje’ staat, is dus zeer ontstemd: het land test massaal, en spoort dus zo ook meer cases op, is daar de uitleg.
  • Puin ruimen dus voor Goffin en z’n diplomaten, die bijzonder verveeld zitten met de zaak. Want hoewel Buitenlandse Zaken officieel het advies geeft, hebben ze inhoudelijk niets te zeggen over die kleuren: het is enkel medisch, via Volksgezondheid, dat de codes bepaald worden. ‘Wij krijgen de volle laag, voor wat men bij Maggie De Block (Open Vld) blijkbaar beslist’, is in diplomatieke kringen te horen.
  • Vanmorgen op Radio 1 verdedigde vicepremier De Croo nog dat systeem: ‘We moeten enkel naar feiten en cijfers kijken om die kleurcodes te bepalen’, zo stelde hij.
  • Maar binnen de regering is een ander verhaal te horen: ‘We hebben de premier gewaarschuwd, dat enkel een methode die medisch kijkt, en geen rekening houdt met ander advies, zoals bijvoorbeeld hoe andere landen de zaak inschatten, geen goed idee was. Buitenlandse Zaken had dit perfect kunnen monitoren, en een stukje mee bepalen. Dan waren al die incidenten niet gebeurd’, zo vertelt een regeringsbron.
  • ‘Wij zijn wel de hoofdstad van Europa, dat is toch wat lichtzinnig om dan zomaar met kleurcodes te zwaaien en niet te denken dat dat repercussies gaat hebben.’
Meer