Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 31 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Belgische corona-experten in gezamenlijke oproep: ‘Laat ons het Duitse voorbeeld volgen’

Logo Business AM
Coronacrisis

24/09/2020 | Emmanuel Vanbrussel | 3 min leestijd

Erika Vlieghe, Marc Van Ranst - Isopix

Tien wetenschappers, waaronder viroloog Marc Van Ranst, infectioloog Erika Vlieghe, microbioloog Emmanuel André maar ook topeconoom Mathias Dewatripont, roepen op om het Belgische coronabeleid te spiegelen aan dat van Duitsland.

Volgens de experts ontbreekt in het Belgische coronabeleid een duidelijke doelstelling. ‘Niet enkel ‘de curve ombuigen en dan zien we wel’, want dat leidt tot een ongeoorloofd snel versoepelen, maar eerder een niveau van circulatie dat we haalbaar vinden en dat we rustig proberen te bereiken met niet te ingewikkelde, maar goed begrepen en gecommuniceerde maatregelen’, schrijven ze.

Dat is nauwelijks verholen kritiek op de communicatie door premier Sophie Wilmès (MR), die donderdag in de Kamer zelf verder verwarring zaaide door te waarschuwen ‘dat het risico groot is dat er binnenkort meer beperkingen zullen komen, omdat de situatie niet gunstig evolueert.’ Die waarschuwing komt er nauwelijks een dag na de gewijzigde coronaregels, die door velen als een versoepeling geïnterpreteerd worden.

R = 0,8

Wat kan die concrete doelstelling zijn? ‘We kunnen streven, bijvoorbeeld, naar een convergentie met Duitsland’, stellen de wetenschappers voor. ‘Daarbij moeten we niet de circulatie op een plateau handhaven, maar eerder bijvoorbeeld het reproductiegetal (R) 0,8 handhaven.’ Die maatstaf geeft weer hoeveel mensen een besmette persoon op zijn beurt besmet.

In Duitsland ligt het aantal gevallen per 100.000 inwoners op ongeveer 26, tegenover 116 voor België. ‘Hoe deed en doet Duitsland dat De maatregelen zijn niet zo heel anders dan bij ons, maar werden snel ingevoerd: mondmaskers op openbaar vervoer, in de horeca, en in winkels zijn verplicht vanaf eind april – ook voor kinderen vanaf 6 jaar’, sommen de wetenschappers op.

Wilmès versus Merkel

Zonder hen bij naam te noemen, maken de ondertekenaars de vergelijking tussen premier Wilmès en Duits bondskanselier Angela Merkel. ‘De Duitse cultuur maakt dat maatregelen goed worden opgevolgd. De kanselier communiceert regelmatig, duidelijk, met politiek gezag en ook nog eens met een wetenschappelijke achtergrond. Sinds het begin van de epidemie werkt testing, contact tracing, quarantaine en isolatie goed.’

Volgens de ondertekenaars staat ook de economische heropleving op het spel. ‘De Duitsers schatten dat de economie aan het einde van 2021 terug aan pre-corona niveaus zal zitten’, merken ze op.

De volledige tekst leest u hier.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo Business AM

Corona-alarm

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308

Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump
Logo Business AM

Business AM | Stocks