Belgische corona-app heeft een naam: Coronalert

De Belgische contacttracingapp in de strijd tegen Covid-19 zal Coronalert heten. Dat beslisten de ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling ervan.

De app wordt momenteel gebouwd en zou tegen september moeten klaar zijn. Hij wordt ontwikkeld door het onbekende Brusselse bedrijf Devside, waar hier en daar wel wat vragen bij gesteld worden.

Coronalert moet de contact tracing, die nu manueel gebeurt, automatiseren en zorgen dat mensen in één oogopslag kunnen zien waar ze wanneer waren. Overheden zullen ook beter in kaart kunnen brengen waar er zich broeihaarden bevinden.

Lange geschiedenis

De beslissing om zo’n app te ontwikkelen heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Oorspronkelijk hadden de Belgische ministers er geen oren naar. Veel te duur voor wat het is, was de teneur. Dus werd er besloten om manuele contact tracing op te starten, waarbij telefonisten mensen bellen bij wie Covid-19 is vastgesteld door een arts. Ze gaan dan samen na waar die persoon allemaal geweest is in de voorbije twee weken.

Dat systeem van manuele contact tracing staat na drie maanden echter nog steeds niet helemaal op punt. Eerst bleken er niet genoeg telefonisten te zijn en later bleek dat de software maar maximaal tien contacten per persoon kon registreren en dat u niet kon terugbellen als u zich achteraf nog iets bedenkt. Die twee problemen zouden ondertussen wel opgelost moeten zijn.

Devside

Er werd uiteindelijk dus toch beslist om een app te maken via een openbare aanbesteding. Op die openbare aanbesteding kwamen twee kandidaten af: Devside en een alliantie van Proximus en de Duitse techgigant SAP, die een veel te dure app voor ogen had.

Het werd dus Devside. Technologiekenners stellen zich vragen bij het bedrijf, maar de overheid blijft achter haar keuze staan. Afspraak in september dus.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20