Belgische coöperatieve pakt uit met privacyvriendelijke cloud- en e-mailservice

Coöperatie Nubo biedt een privacyvriendelijke cloud- en e-mailservice aan. Het initiatief is een reactie tegen grote technologiebedrijven zoals Google en Microsoft die de gegevens van hun gebruikers doorverkopen aan derden.

Wie op de cloud- en e-mailservice van Nubo wil beroep doen, zal er minstens 2,5 euro per maand moeten overhebben. Dat is het basistarief. Voor meer gigabyte betaalt u bij. Hoe meer opslag, hoe lager het bedrag per GB.

Maar willen mensen wel betalen voor diensten die nu gratis zijn? ‘Niets is gratis’, zegt Stijn Vanhandsaeme, medeoprichter van Nubo. ‘Gebruikers betalen de grote technologiebedrijven met hun gegevens. Ze zijn zelf het product. Bedrijven verzamelen enorme hoeveelheden persoonsgegevens die ze doorverkopen aan datamakelaars. Mensen zijn zich daar te weinig van bewust. Daar proberen we verandering in te brengen met Nubo.’

‘Gebruikers betalen de grote technologiebedrijven met hun gegevens. Ze zijn zelf het product’

Stijn Vanhandsaeme, oprichter Nbo

Gepersonaliseerde advertenties zijn daar bijvoorbeeld een gevolg van. Maar die zijn nog onschuldig. Vanhandsaeme wijst naar serieuzere consequenties: ‘Er bestaan algoritmes die de geaardheid van internetgebruikers kunnen achterhalen. In ons land is homoseksualiteit toegelaten, maar dat is niet overal het geval.’

‘Denk ook aan datamakelaars die de gegevens doorspelen aan verzekeraars’, zegt Vanhandsaeme. Verzekeraars doen al enkele jaren beroep op datamakelaars om hun prijzen te bepalen.

‘Of aan gerichte politieke advertenties waarmee partijen kiezers kunnen manipuleren. Het Cambridge Analytica-schandaal is daar een voorbeeld van.’ Cambridge Analytica was een databedrijf dat de Amerikaanse verkiezingen in 2016 heeft beïnvloed door gebruik te maken van de gegevens van 87 miljoen Amerikanen. Die gegevens had Facebook aan het bedrijf doorverkocht.

50.000 euro ingezameld

Nubo is een coöperatie. Wie aandeelhouder wordt – dat kan vanaf 25 euro – krijgt medezeggenschap in haar beslissingen. De oprichters houden dit liefst zo lokaal mogelijk zodat de organisatie kort bij de gebruikers blijft.

Nu heeft Nubo 300 aandeelhouders, goed voor een bedrag van 50.000 euro, voldoende om met zijn dienstverlening van start te gaan. Dat bedrag wordt in januari nog eens verdubbeld door Coopus, een organisatie die coöperaties financiert.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20