Consumentenvertrouwen keldert naar laagste niveau sinds 1985: Belgen zien toekomst zwart in door inflatiezorgen en oorlog in Oekraïne

De Belgische consument kijkt door een erg sombere bril naar de toekomst. De indicator van het consumentenvertrouwen is gezakt tot -27 punten. Dat is het laagste niveau sinds 1985.

Toegegeven, er zijn niet veel redenen om optimistisch te zijn over de huidige economische situatie. Door de oorlog in Oekraïne rijzen de energieprijzen de pan uit, waardoor de inflatie een enorme boost krijgt. Zo is het leven in ons land vorige maand 9,94 procent duurder geworden. Dat is de sterkste stijging sinds maart 1976.

Laagste niveau sinds 1985

Het komt dan ook niet als een verrassing dat de indicator van het Belgische consumentenvertrouwen is gezakt tot -27 punten, het laagste peil sinds 1985. Dat is bijna 30 punten minder dan begin dit jaar.

De Nationale Bank merkt op dat de oorlog in Oekraïne sinds begin dit jaar enorm veel druk heeft gezet op het consumentenvertrouwen. “Deze maand heerst er vooral pessimisme over de algemene economische ontwikkeling in België tijdens de volgende twaalf maanden”, voegt de NBB eraan toe.

Het Belgische consumentenvertrouwen – Bron: NBB

“Op persoonlijk vlak zijn de vooruitzichten van de gezinnen ten aanzien van hun financiële situatie nooit zo negatief geweest”, klinkt het. “De verslechtering bereikt een record, net als die voor de spaarintenties gedurende de komende maanden.”

Werkloosheid

Ook maken de Belgische consumenten zich zorgen over de werkgelegenheid. Een indicator die peilt naar de verwachtingen voor de evolutie van de werkloosheid is gestegen van 6 punten in januari naar 36 punten nu. Een stijging wijst op een minder gunstige ontwikkeling.

De bezorgdheid over de werkgelegenheid komt er nadat meer en meer bedrijven de alarmbellen luiden. De jongste weken hebben verschillende ondernemingen aangegeven dat ze nog met moeite rendabel zijn door de opgelopen kosten. Sommigen staken zelfs (gedeeltelijk) de activiteiten om zo de energiekosten te drukken.

De federale regering heeft intussen verschillende maatregelen aangekondigd om de Belgische gezinnen en bedrijven te steunen. Nu maandag is het de beurt aan de Vlaamse regering. Verwacht wordt dat minister-president Jan Jambon met steunmaatregelen zal uitpakken tijdens zijn Septemberverklaring.

(evb)

Meer