Belgische biotechbelofte haalt 34 miljoen op, onder andere voor coronavaccin

Het Antwerpse biotechbedrijf Etherna tankt via een kapitaalronde 34 miljoen euro bij. Het geld gaat naar de verdere ontwikkeling van zijn medicijnen, waaronder een potentieel vaccin tegen Covid-19.

Het geld komt van bestaande aandeelhouders als de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV, het Belgische Fund+ en het Nederlandse Life Sciences Fund, aangevuld met nieuwe investeerders als BNP Paribas Fortis Private Equity en de Amerikaanse investeringsmaatschappij Novalis.

Het bedrijf wil het geld gebruiken om zijn bestaande programma’s te beginnen testen op mensen en nieuwe partnerschappen aan te gaan. Etherna werkt vooral aan vaccins tegen verschillende kankers, maar is sinds kort ook bezig aan een coronavaccin. De eerste testen op mensen zullen wel pas in 2021 plaatsvinden, veel later dan bijvoorbeeld Johnson & Johnson en AstraZeneca. De Antwerpenaars gebruiken het concept van immuuntherapieën bij kanker en trainen de afweercellen in ons lichaam om het virus herkennen en verslaan.

VUB-spin-off

Tegelijk kondigt het bedrijf uit Niel aan dat het een partnerschap begint met het Chinese Grand China Pharmaceutical and Healthcare Holdings om zijn mRNA-technologie, die eiwitten aanmaakt in het lichaam om de afweercellen te trainen, op grote schaal te produceren en te verkopen in China.

Etherna ontstond in 2013 als spin-off van de VUB en haalde in eerdere kapitaalrondes al 37 miljoen euro op.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20