Belgische beleggers herontdekken obligaties dankzij staatsbon

Belgische beleggers herontdekken obligaties dankzij staatsbon
Vincent Van Peteghem – Getty Images

De hype rond de staatsbon wakkerde bij de beleggers de interesse in obligaties in bredere zin aan. Dat besluit de bank ING België uit haar maandelijkse Beleggersbarometer.

Het nieuws: De interesse in obligatiebeleggingen stijgt naar het hoogste peil sinds 2010. “Iets waar de staatsbon vermoedelijk niet vreemd aan is”, zegt ING België op basis van de enquête bij circa 400 beleggers.

  • Aan een obligatie is een jaarlijkse rentecoupon gekoppeld. Wie instapt in een obligatie, krijgt het kapitaal op het einde van de rit in principe terug. Een obligatie is qua belegging dus voorspelbaarder dan een aandeel.
  • Een staatsbon is om drie redenen specifiek: de uitgever is een land, de duurtijd is maar 1 jaar en de operatie is steeds alleen voorbehouden aan particulieren. De jongste staatsbon was met een instroom van bijna 22 miljard euro een gigantisch succes, tot tevredenheid van minister van Financiên Vincent Van Peteghem (cd&v).
  • Maar er zijn nog tal van andere obligaties, uitgegeven door een land of een bedrijf, en met verschillende looptijden. Als belegger hoef je ook niet te wachten op nieuwe uitgiftes: bestaande obligaties worden verhandeld op de secundaire markt, die wel minder liquide is en voor particuliere beleggers minder vlot toegankelijk is dan de aandelenmarkt.

In cijfers: Een derde van de Belgische beleggers vindt een obligatiebelegging interessant, zo blijkt uit de ING-enquête. “Het feit dat de staatsbon niet uit het nieuws was weg te slaan, heeft hier vermoedelijk toe bijgedragen. In de week van 21 augustus, toen de staatsbonhype in de aanloop van de inschrijvingsperiode naar een hoogtepunt steeg, klom het percentage beleggers dat het een goed moment vond om in vastrentende activa te beleggen, zelfs tot 40”, schrijft Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING België.

De nuance: Dat betekent omgekeerd wel dat nog steeds twee derde van de ondervraagde beleggers vastrentende producten links laat liggen en opteert voor de meer risicovolle, maar potentieel ook meer opbrengende beurs.

  • De ING-Beleggersbarometer zakt in augustus naar 102 punten, na 109 punten in juli. Toch blijft de barometer boven het neutrale niveau van 100 punten hangen, wat erop wijst erop dat de Belgische belegger nog steeds kansen ziet.
  • Het sentiment is wel verdeeld: 31 procent van de beleggers ziet de Brusselse beurs in de komende drie maanden stijgen, 27 procent verwacht een daling en de rest wacht af.


Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.