Key takeaways
- Belgische bedrijven en uitvinders hebben een recordaantal van 2.615 octrooiaanvragen ingediend bij het EOB.
- Het aantal materiaal/metallurgie octrooiaanvragen in België steeg met 39,7 procent in vergelijking met het jaar ervoor.
- Vlaanderen was goed voor 66 procent van alle EOB-aanvragen in 2024 en klom naar de negende positie op de lijst van Europese regio’s met het hoogste aantal octrooiaanvragen.
Europese bedrijven en uitvinders hebben een recordaantal octrooiaanvragen ingediend bij het Europees Octrooibureau (EOB) in 2024, in totaal 199.264 volgens de Patent Index 2024. Dit cijfer vertegenwoordigt een lichte daling ten opzichte van het voorgaande jaar (-0,1 procent) na drie opeenvolgende jaren van aanzienlijke groei.
Belgische bedrijven en uitvinders hebben een recordaantal van 2.615 octrooiaanvragen ingediend bij het EOB, een stijging van 1,1 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Sinds 2015 zijn de Belgische octrooiaanvragen met 28 procent gestegen, waarmee ze de algemene trend overtroffen.
De veerkracht van Europese bedrijven
Ondanks de heersende politieke en economische onzekerheden bleven Europese bedrijven en uitvinders in 2024 meer octrooien indienen, wat hun technologische bekwaamheid en aanhoudende investeringen in onderzoek en ontwikkeling (R&D) onderstreept. “De octrooigegevens van het EOB dienen als een duidelijke routekaart voor industrie, beleid en investeringsprioriteiten,” verklaarde EOB-voorzitter António Campinos. Hij benadrukte dat Europa zijn innovatie-ecosysteem moet versterken en uitvinders moet ondersteunen bij het opschalen en commercialiseren van hun ideeën, met name in kritieke sectoren zoals groene technologieën, kunstmatige intelligentie (AI) en halfgeleiders.
Techtrends bij Europese octrooiaanvragen
Computertechnologie, inclusief AI-gerelateerde toepassingen zoals machinaal leren en patroonherkenning, kwam voor het eerst naar voren als het meest actieve technologische gebied voor het EOB. In België waren biotechnologie, farmaceutica en materialen/metallurgie de drie belangrijkste technologiegebieden voor octrooiaanvragen. Er was met name een aanzienlijke stijging in de materialen/metallurgie, waar het aantal octrooiaanvragen met 39,7 procent steeg ten opzichte van het voorgaande jaar. Andere sectoren met een aanzienlijke groei in Belgische octrooiaanvragen waren transport en gespecialiseerde machines, zoals werktuigmachines en 3D-printing.
Vlaanderen leidt de weg
Binnen België bleef Vlaanderen de koploper, goed voor 66 procent van alle EOB-aanvragen in 2024. Bovendien klom Vlaanderen naar de negende plaats op de lijst van Europese regio’s met het hoogste aantal octrooiaanvragen, één plaats hoger dan in 2023. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kende echter de sterkste groei, met een stijging van het aantal octrooiaanvragen van 298 naar 450, wat een indrukwekkende stijging van 51 procent op jaarbasis betekent. Op provinciaal niveau voerde Vlaams-Brabant de lijst aan met 16,8 procent van het aantal aanvragen, gevolgd door Oost-Vlaanderen (16,4 procent) en Antwerpen (15,2 procent).
Universitaire betrokkenheid en vrouwelijke uitvinders
In 2024 was 22 procent van de Europese octrooiaanvragen afkomstig van individuele uitvinders of kleine en middelgrote ondernemingen (KMO’s), gedefinieerd als bedrijven met minder dan 250 werknemers. Universiteiten en openbare onderzoeksinstellingen waren goed voor 7 procent van de aanvragen. In België was imec de grootste octrooiaanvrager met 203 aanvragen, gevolgd door Solvay spin-off SYENSQO SA (140) en materialen- en batterijspecialist UMICORE NV (136). De aanwezigheid van KU Leuven, Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen in de top 10 van Belgische octrooiaanvragers benadrukt de cruciale rol van academische instellingen bij het aanjagen van innovatie. Deze drie Belgische universiteiten behoren ook tot de tien meest actieve Europese universiteiten bij het EOB in 2024.
Groei van de EOB-lidstaten
Opmerkelijk is dat 32 procent van de Belgische octrooiaanvragen een vrouwelijke uitvinder bevatte, waarmee België op de tweede plaats komt van de belangrijkste octrooiaanvragende landen in Europa, na Spanje (42 procent). Wereldwijd vertegenwoordigden Belgische octrooiaanvragen 1,3 procent van alle aanvragen wereldwijd. De Verenigde Staten behielden hun positie als belangrijkste bronland voor Europese octrooiaanvragen, gevolgd door Duitsland, Japan, China en Zuid-Korea. EOB-lidstaten waren goed voor 43 procent van de ingediende aanvragen, terwijl 57 procent afkomstig was van buiten Europa. Aanvragen uit de 39 EOB-lidstaten stegen met 0,3 procent, aangedreven door groei uit Zwitserland (+3,2 procent) en het Verenigd Koninkrijk (+3,1 procent), terwijl aanvragen uit de 27 EU-lidstaten licht daalden met -0,4 procent. Duitsland (+0,4 procent) en Frankrijk (+1,1 procent), de twee grootste Europese octrooiaanvragers, noteerden een bescheiden stijging in 2024.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!