Belgische arbeidsmarkt herstelt stilaan: meer aanwervingen en gewerkte dagen

De Belgische arbeidsmarkt toont, na de zware coronaklap, voorzichtige tekenen van herstel. In juni lag het aandeel gewerkte dagen amper 3 procent onder het normale niveau. En ook het aantal aanwervingen steeg de laatste tijd sterk.

Uit een studie van hr-dienstenverlener SD Worx, op basis van loongegevens van ongeveer één miljoen Belgische werknemers in de private sector, blijkt dat het aandeel gewerkte dagen in juni op gemiddeld 76 procent lag. Dat is een stijging van 15 procent tegenover een maand eerder, want in mei lag dat percentage op 66 procent.

De stijging kwam er voornamelijk vanaf de tweede week van juni met de versoepelingen op 8 juni, zoals de heropening van onder meer cafés, restaurants, nachtwinkels en fitnesscentra. Het aandeel gewerkte dagen lag daarmee nog maar op 3,39 procent onder het normale niveau voor deze periode. In de luchtvaart en horeca ligt dat cijfer nog onder de 50 procent.

Contracten onder normaal niveau

Cijfers van hr-dienstenverdeler Securex tonen dan weer aan dat het aantal aanwervingen tussen maart-april en mei-juli met 111 procent steeg. Dat is een opmerkelijk snelle stijging, die zich vooral doorzet bij arbeiders (+ 128 procent) en in mindere mate bij bedienden (+ 78 procent). De heropening van de winkels en de horeca is ook hier de oorzaak.

Het gaat wel om minder nieuwe contracten dan in dezelfde periode vorig jaar. De maand mei telde 47 procent minder aanwervingen dan in mei 2019. Ook in de afgelopen maand noteerde Securex een daling van gemiddeld 31 procent tegenover juni 2019. De dalingen voor arbeiders en bedienden bedragen respectievelijk 32 procent en 17 procent.

‘Het is normaal dat mensen in tijden van crisis minder geneigd zijn om van baan te veranderen. De drang naar stabiliteit is dan veel groter. Maar we mogen niet vergeten dat er zelfs in tijden van crisis ook sectoren zijn die actief op zoek gingen naar nieuwe medewerkers, zoals de gezondheidszorg en de retail’, verklaart directeur Frank Vander Sijpe.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20