Belgisch investeringsfonds pompt geld in Nederlandse game: “Gericht op een hele specifieke niche”

Het Belgisch gamefonds ForsVC gaat investeren in een Nederlandse game-ontwikkelaar. Maar waarom is een Belgisch fonds zo begaan met onze noorderburen? Die vraag legde Business AM voor aan videogame-expert Kevin Bogaert van Pragalicious.


Beluister hier het volledige interview met Kevin Bogaert:


Waarom is dit belangrijk?

De Belgische gamesindustrie is booming business. Dat een investeringsfonds ervoor kiest om in een buitenlands bedrijf te investeren, is opmerkelijk te noemen. Maar het is niet onlogisch, als je weet hoeveel er al werd geïnvesteerd in Belgische game-ontwikkelaars.
  • Uitgelegd: “ForsVC is een durfkapitaalfonds waar onder andere Howest, de Cronos Group en BNP Paribas Fortis in zitten. Het steunt game-ontwikkelaars bij de ontwikkeling van hun spellen. Dat gaat het ook doen met een Nederlandse studio, Deloryan. Die studio heeft een educatief spel, Horse Reality, waarin op een vrij realistische wijze paarden gefokt kunnen worden”, vertelt Bogaert.
  • “ForsVC wil naar het buitenland gaan om investeringen te doen. In België zijn heel veel ontwikkelaars, waarin het fonds al geïnvesteerd heeft. Nu gaat men dus naar Nederland om ervoor te zorgen dat Deloryan het spel volledig in eigen beheer kan ontwikkelen. Want de ontwikkeling kost wel wat geld.”

In de kijker springen

  • “Nederland heeft een hele grote ontwikkelaar, Guerrilla Games. Die is onderdeel van de PlayStation Studio, de officiële groep van ontwikkelstudio’s die exclusief voor PlayStation ontwikkelt. Nederland is wat gaming betreft iets groter en staat ook iets verder dan België.”
  • Bogaert: “De gamesindustrie is de grootste entertainmentindustrie ter wereld. Er zit heel veel potentieel in. Maar iedereen kan tegenwoordig een game ontwikkelen. Het is vooral keuzes maken en er proberen uit te springen. Deloryan doet dat door zich op een heel specifieke niche te richten. Op die manier zijn zij in de kijker gesprongen van het investeringsfonds”, haalt Bogaert aan.

(evb)

Meer