Belgisch filiaal van vrachtwagenbouwer MAN slachtoffer van cyberaanval

Het Belgische filiaal van de Duitse vrachtwagenbouwer MAN in Kobbegem, is getroffen door een cyberaanval. Dat schrijft de krant De Tijd.

Het gaat om een datadiefstal door de hackersgroep REvil. De daders plaatsten interne gegevens op de ‘dark web’. Meestal verstuurt de groep zogenaamde ‘ransomware’, dat is kwaadaardige software die bedrijfsdata versleutelt. Om opnieuw toegang te krijgen, moet het slachtoffer losgeld betalen aan de dader.

Sinds vorig jaar doen hackersgroepen er nog een schepje bovenop. REvil en consoorten nemen een kopie van de data en plaatsen fragmenten online. Zo stijgt de druk op het getroffen bedrijf om te betalen steeds meer. Hoe langer de betaling uitblijft, hoe meer data de hackers laten uitlekken op dubieuze sites. En soms dreigt REvil er zelfs mee om de informatie te veilen.

Ook bij X-Fab

Een woordvoerder van MAN België bevestigt dat er een cyberaanval heeft plaatsgevonden, maar kon niet meegeven welke data precies gestolen zijn. MAN Trucks & Bus is invoerder van vrachtwagens en bussen van het merk in België. In Kobbegem zijn de marketing- en leasingafdeling en de dienst-na-verkoop gevestigd.

Ook al op maandag is chipmaker X-Fab het doelwit geworden van een cyberaanval. Het Belgische bedrijf heeft alle IT-systemen uitgeschakeld en de productie in Duitsland, Frankrijk, Maleisië en de Verenigde Staten uit voorzorg stopgezet. Op de Brusselse beurs verloor het aandeel van X-Fab meer dan 3 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20