Belgisch biotechbedrijf haalt 23 miljoen op voor innovatieve coronabehandeling

Het Gentse Exevir Bio heeft in een kapitaalronde 23 miljoen euro opgehaald voor onderzoek naar het effect van lama-antilichamen op Covid-19. De ronde werd geleid door de investeringsmaatschappij Fund+ en ook de federale overheid draagt zijn steentje bij.

Andere investeerders waren het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), de investeringspoot van het biofarmabedrijf UCB en de durfkapitalist V-Bio Ventures. De overheid nam deel via haar investeringsmaatschappij FPIM.

Het bedrijf, een spin-off van het VIB, doet onderzoek naar antistoffen van lama’s om te gebruiken in antivirale medicijnen. Het zal zijn onderzoek nu specifiek richten op de mogelijkheden voor een coronamedicijn of -vaccin. ‘De financiering zal ons helpen om ons onderzoek te versnellen en tegen het einde van het jaar met klinische testen te beginnen’, zegt CEO Torsten Mummenbrauer in een mededeling. ‘We zijn ervan overtuigd dat antilichamen van lama’s levens kunnen redden van coronapatiënten.’

Winter

Het is niet de eerste keer dat lama’s worden genoemd als potentiële coronakiller. In mei raakte al bekend dat er testen gebeuren op de Belgische lama Winter om te zien of de antistoffen die ze aanmaakt nuttig zijn in de strijd tegen het virus.

En ook daarbuiten is er veel medisch potentieel voor de schattige dieren. Het Gentse Ablynx, dat twee jaar geleden opging in de Franse farmareus Sanofi, bracht in 2018 een medicijn op de markt op basis van lama-antilichamen. Het medicijn Cablivi werkt tegen de zeldzame bloedziekte trombotische trombocytopenische purpura.

Oorspronkelijk werden lama-antilichamen onderzocht voor het SARS-virus uit 2003, dat veel gemeen heeft met Covid-19.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20