Belgische lama kan ons misschien redden van Covid-19

De Belgische lama Winter zou wel eens de sleutel in zich kunnen hebben voor een geneesmiddel tegen het nieuwe coronavirus. Belgische en Amerikaanse wetenschappers ontdekten dat ze antistoffen tegen Covid-19 aanmaakt.

In het wetenschappelijke tijdschrift Cell leggen de onderzoekers van de UGent en de universiteit van Texas uit dat met de antistoffen een variant op een vaccin zou kunnen ontwikkeld worden tegen het virus. ‘Bij een vaccin moet de persoon die het krijgt nog zelf antistoffen aanmaken. Bij dit middel zijn de antistoffen al aangemaakt en ben je dus meteen beschermd’, zegt professor Xavier Saelens aan de VRT. Het enige nadeel is dat de bescherming korter duurt dan bij een gewoon vaccin, waardoor u sneller terug naar de dokter moet.

Voor alle duidelijkheid: de antistoffen zijn ook teruggevonden bij 130 andere lama’s, maar de testen gebeuren allemaal bij Winter.

Ablynx

Het potentieel van lama-antilichamen is al langer bekend in de medische wereld. Wetenschappers doen al sinds 2016 testen op dezelfde lama’s, maar oorspronkelijk om een medicijn te vinden tegen het SARS-virus dat de wereld teisterde in 2003 en veel gemeenschappelijk heeft met Covid-19.

Het Gentse biotechbedrijf Ablynx, dat twee jaar geleden opging in de Franse farmareus Sanofi, experimenteert al langer met lama’s. In 2018 kreeg het Europese toestemming om een medicijn op basis van lama-antilichamen op de markt te brengen. Het medicijn Cablivi werkt tegen de zeldzame bloedziekte, even ademhalen, trombotische trombocytopenische purpura.

Standbeeld

Het onderzoek voor het coronavaccin is nog niet afgerond, maar de eerste testen op hamsters zijn wel achter de rug. ‘We hebben daarmee al kunnen bewijzen dat de antistoffen werken tegen Covid-19. In het najaar hopen we ook op mensen te kunnen beginnen testen’, klinkt het.

Daarna volgen er nog een hele hoop fases, ‘maar als het werkt, verdient Winter een standbeeld’, besluit Saelens.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20