België staat voor enorme uitdaging om werkzaamheidsgraad van 80 procent te bereiken: “Alle werklozen aan het werk krijgen is onvoldoende”

Uit een nieuw onderzoek van de UGent blijkt dat 1,27 miljoen Belgen niet werken en niet actief op zoek zijn naar een job. Die grote groep aan de slag krijgen is noodzakelijk om een werkzaamheidsgraad van 80 procent te bereiken. “Er zijn meer langdurige zieken in ons land dan werkzoekenden. Het is dus onvoldoende om enkel een oplossing te vinden voor die laatste groep”, stelt Frank Vander Sijpe, Director HR Trends & Insights bij de hr-dienstverlener Securex, in een gesprek met Business AM.


Beluister hieronder het volledige gesprek met Frank Vander Sijpe:


De essentie: België heeft nog een lange weg af te leggen als het een werkzaamheidsgraad van 80 procent wil bereiken tegen 2030. In 2022 bedroeg die 75,4 procent. In totaal telt ons land 1,27 miljoen inactieve Belgen. Dat is 20,9 procent van de 25- tot 64-jarigen. Volgens de studie van UGent heeft de overheid nog veel werk voor de boeg om de kaap van 80 procent te ronden.

  • Dat zegt ook Vander Sijpe. Hij kijkt daarbij onder meer in de richting van de langdurige zieken (mensen die meer dan een jaar thuiszitten wegens ziekte red.). “Ons land telt zo’n 500.000 langdurige zieken, tegenover 225.000 werkzoekenden”, verduidelijkt hij. “Zelfs als we alle werkzoekenden aan de slag krijgen, zullen we er niet in slagen om een werkzaamheidsgraad van 80 procent te bereiken. We moeten ook iets doen aan die grote groep langdurige zieken.”
    • De werklozen behoren overigens niet tot de groep inactieven omdat zij op zoek zijn naar werk.
  • De HR-specialist voegt eraan dat dat niet het enige probleem is. Volgens hem, en het rapport van de UGent, stoppen we veel te vroeg met werken. “We zetten onze loopbaan stop wanneer we ongeveer 61,5 jaar zijn, terwijl we geacht worden te werken tot onze 65ste verjaardag. Die leeftijd wordt de komende jaren overigens opgetrokken tot 67 jaar.”
  • “We hebben het dan nog niet over enkele andere groepen die moeilijk hun weg naar de arbeidsmarkt vinden, waaronder mensen met een beperking en migranten (van zowel binnen als buiten de EU)”, vervolgt hij. “We staan dus nog voor enkele uitdagingen.”

Enkele oplossingen

Remedie: Volgens hem is het aan de overheid om een context te creëren waarin het loont om het werken.

  • Een eerste stap in de goede richting is de verlaging van de belasting op arbeid. Die is geen enkel OESO-land hoger dan in België. Een alleenstaande moet 53 procent van zijn loon afstaan aan de staat.
  • “Maar er is meer nodig”, aldus Vander Sijpe. “We moeten ook een ons licht laten schijnen over de werkloosheidsuitkeringen. Die worden onbeperkt in tijd uitbetaald. We zijn een van de weinige landen in Europa die dat doen. De werkloosheidsuitkering moet mensen helpen om de transitie te maken naar ander werk wanneer ze ontslagen worden.”
  • Kortom: “Iemand die werkt moet er financieel altijd beter voorstaan dan iemand die werkloos is of inactief is.”
Meer