België maakt slechte beurt in Index van Economische vrijheid

Hong Kong staat net als voorgaande jaren op de eerste plaats in de Index of Economic Freedom, die jaarlijks wordt opgesteld door de Amerikaanse Heritage Foundation en the Wall Street Journal. Voor de tweede keer in de zestienjarige geschiedenis is de globale economische vrijheid afgenomen. Dat is vooral te wijten aan de recessie waardoor veel overheden vrijheidsbeperkende maatregelen hebben genomen. Die hebben volgens de onderzoekers overigens weinig effect gehad.

Singapore, Australië, Nieuw Zeeland en Ierland vervolledigen de top vijf. Het onderzoek geeft aan waar mensen en ondernemingen de minste belemmeringen op hun pad tegenkomen als ze economische activiteiten willen ontwikkelen. Hoe makkelijker werk, productie, consumptie en investeringen plaatsvinden, des te hoger de ranking van een land.  

België staat op de dertigste plaats met 70,1 punten, waarbij 100 punten staat voor een ideale situatie. Twee jaar geleden stond ons land nog op een twintigste plaats. Met 70 punten blijft ons land net uit de gevarenzone. Wie onder 70 scoort wordt immers gerangschikt in de categorie ‘moderately free’ of gematigd vrij’. In de top tien staan drie Europese landen: Ierland, Denemarken en Zwitserland. Van onze buurlanden doet enkel Frankrijk het slechter dan wij. De Fransen staan op een schabouwelijke 64ste plaats met 64 punten, tussen Roemenië en Saoedi Arabië.

Luxemburg noteert op veertien (75,4) Nederland staat vijftiende (75) en Duitsland staat op plaats 23 met 71,1 punten. Het Verenigd Koninkrijk valt voor het eerst buiten de top 10 en ook de Verenigde Staten zijn gedaald: van de zesde naar de achtste plaats.

Meer