België krijgt in het tweede kwartaal 1,28 miljoen extra dosissen van het Pfizer-vaccin

Pfizer/Biontech gaat dit kwartaal 50 miljoen extra dosissen van het vaccin leveren aan de Europese Unie (EU). 1,28 miljoen van die dosissen zijn voor ons land bestemd. De EU gaat ook een derde contract met het bedrijf onderhandelen om de komende twee jaar 1,8 miljard dosissen te leveren.

Het leek er even op dat we uitsluitend slecht nieuws kregen over de coronavaccins. Nadat het de afgelopen weken onzekerheid troef was over het AstraZeneca-vaccin kwam er slecht nieuws uit de Verenigde Staten (VS) over het vaccin van Johnson & Johnson. Daar werd bij zes vrouwen een zeldzame vorm van bloedklonters vastgesteld. Het Amerikaanse farmabedrijf heeft daarom dinsdag beslist om de leveringen tijdelijk te pauzeren. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Johnson & Johnson in het tweede kwartaal 55 miljoen dosissen zou leveren aan de EU.

Een godsgeschenk

Het nieuws dat Pfizer dit kwartaal meer dosissen kan leveren is dan ook een godsgeschenk voor de EU. We krijgen meer dosissen omdat het farmabedrijf dit kwartaal al dosissen kan leveren die normaal in het vierde kwartaal onze richting gingen uitkomen. Concreet gaat het om 50 miljoen extra dosissen voor de EU. Daarmee zal Pfizer dit kwartaal in totaal 250 miljoen dosissen leveren aan de EU. Voor ons land betekent dat 1,28 miljoen extra dosissen.

‘De bijkomende Pfizer-vaccins zijn bijzonder goed nieuws, zeker nu de vaccins een belangrijke rol spelen in het stappenplan richting een meer open samenleving’, klinkt het vanuit het kabinet van premier Alexander De Croo (Open Vld).

Derde contract

Voorts heeft de EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen laten weten dat de Commissie een derde contract gaat onderhandelen met Pfizer/BionTech voor de levering van 1,8 miljard extra dosissen voor de volgende twee jaar. ‘We moeten lessen trekken uit de pandemie. We hebben vaccins nodig die aangepast zijn aan nieuwe varianten en we moeten die snel en in grote hoeveelheden beschikbaar hebben’, aldus von der Leyen.

De EU wil die extra vaccins onder meer inzetten als boosters en voor het inenten van kinderen en jongeren. In het contract wordt ook vermeld dat de vaccins volledig in de EU geproduceerd dienen te worden.

De EU zet met de verlenging van het contract volop in op de zogenaamde mRNA-vaccins, zoals Pfizer en Moderna. ‘We moeten focussen op technologieën die hun waarde hebben bewezen en mRNA is daar een duidelijk voorbeeld van’, klinkt het. De vaccins van AstraZeneca en van Johnson & Johnson zijn zogenaamde virale vector vaccins. Het is net bij die twee vaccins dat er bloedklonters zijn vastgesteld na een inenting.

(lb)

Meer