België dient Johnson & Johnson-vaccin niet meer toe aan wie jonger is dan 41 jaar

Alleen voor mensen vanaf 41 jaar: na AstraZeneca voert de Belgische overheid nu ook dezelfde leeftijdsgrens in voor het J&J-vaccin, ook wel het Janssen-vaccin genoemd. De beslissing komt er nadat een buitenlandse vrouw jonger dan 40 jaar in België overleed kort na haar inenting met het J&J-vaccin.

De ministers van Volksgezondheid hebben in hun Interministeriële Conferentie (IMC) beslist om het J&J-vaccin alleen aan mensen vanaf 41 jaar toe te dienen, in afwachting van bijkomend advies van het Europees Geneesmiddelenbureau EMA. Dat is dezelfde leeftijdsgrens als die voor het AstraZeneca-vaccin. Bij beide vaccins is er mogelijk een link met ongebruikelijke bloedstollingen bij jongeren.

De overleden vrouw kreeg haar inenting het J&J-vaccin niet via de Belgische vaccinatiecampagne, maar via haar werkgever. Ze overleed vorige week in een Belgisch ziekenhuis, mogelijk door de nevenwerkingen van het vaccin.

Voor de vaccinatiecampagne heeft dat tot gevolg dat J&J, net als AstraZeneca, voorlopig uitsluitend bij de oudere bevolkingsgroepen ingezet wordt. De mensen van onder de 41 jaar krijgen alleen het vaccin van Pfizer of Moderna.

Leveringsproblemen

J&J heeft als grote voordeel dat er maar 1 prik nodig is voor maximale bescherming tegen het coronavirus. Bovenop de medische twijfels lopen de leveringen aan ons land ernstige vertragingen op.

“We hadden gerekend op 1,4 miljoen vaccins van J&J. De kans dat we dat aantal effectief gaan krijgen, is bijzonder klein aan het worden”, zegt Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) aan VRT NWS. ‘Als die leveringen er niet komen, brengt dat ons streefdoel van 11 juli wel degelijk in gevaar. We zullen tegen dan niet iedereen een eerste prik kunnen geven, we schatten het cijfer op rond de 85 procent van de volwassen Vlamingen.’

Radio Highlights
Meer
Luister live
Markten
My following
Markten
BEL20