Beke: ‘Voor 11 juli heeft elke Vlaming (18+) die dat wil minstens één dosis coronavaccin ontvangen’

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) heeft in De Zevende Dag op Eén meer zicht gegeven op de vaccinatieplanning in ons land. Daarbij liet hij weten dat – als alle vaccins zoals beloofd geleverd worden – elke Vlaming ouder dan 18 die dat wil voor de Vlaamse feestdag minstens één dosis van een coronavaccin heeft ontvangen.

De vaccinstrategie in ons land heeft al heel wat vertraging opgelopen. Door vaccins die trager of niet geleverd werden, moest er zuinig worden omgegaan met de vaccins die we wel hadden in ons land. Maar daar zou snel verandering in komen als we Vlaams minister Wouter Beke mogen geloven.

11 juli

In De Zevende Dag heeft Vlaams minister voor Volksgezondheid Wouter Beke zondag de Vlaamse feestdag als deadline gegeven. Op die dag hoopt hij dat elke Vlaming ouder dan 18 die ingeënt wil worden tegen het coronavirus minstens één dosis ontvangen heeft. Dat zou mogelijk zijn als ons land alle beloofde dosissen kan ontvangen.

‘Dat is een belangrijke symbolische dag, maar het is ook een belangrijke ambitie en daar hebben we ons ook op georganiseerd met onze vaccinatiecentra’, zo deelde de minister in De Zevende Dag.

500.000 vaccinaties per week

Beke liet verder ook weten dat de komende twee weken tot 140.000 mensen ingeënt kunnen worden in de grote vaccinatiecentra in ons land. Dat cijfer zal snel opgedreven worden. Want als alles volgens plan verloopt zou ons land in april al zo’n 250.000 vaccinaties per week kunnen uitvoeren en in mei 500.000 per week. Als dat tempo gehaald wordt, zullen we de deadline van 11 juli halen.

Maar voor dit schema is ons land ook afhankelijk van de farmabedrijven die coronavaccins leveren. Zo liep de levering van de vaccins van AstraZeneca en Moderna al heel wat vertraging op. Pfizer levert de beloofde vaccins wel nog steeds op tijd. Vanaf april kan ons land ook beroep doen op de vaccins van Johnson & Johnson waarvan één dosis volstaat.

Meer