Key takeaways
- Gemeenten in België rapporteren hogere geluksniveaus (6,65) in vergelijking met steden (6,42), volgens de NN-UGent Geluksenquête.
- Inwoners van gemeenten zijn significant meer tevreden met hun leefomstandigheden dan inwoners van steden, en beoordelen hun sociale en culturele omgeving ook gunstiger.
- Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest komt naar voren als de gelukkigste regio in België, in tegenstelling tot de trend dat gemeenten gelukkiger zijn.
Inwoners van Belgische gemeenten rapporteren een hoger geluksniveau (6,65) in vergelijking met inwoners van steden (6,42), volgens de NN-UGent Geluksenquête. Verschillende factoren dragen bij tot dit verschil, waaronder de sociale en culturele samenstelling van de gemeenschappen, evenals een groenere en meer ondersteunende leefomgeving. Interessant is dat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zich onderscheidt als de gelukkigste regio in België, in tegenstelling tot deze trend. Hasselt, daarentegen, claimt de titel van gelukkigste stadscentrum.
Uit het onderzoek blijkt dat inwoners van gemeenten (6,53) significant meer tevreden zijn met hun leefomstandigheden dan inwoners van steden (6,35). Bovendien wordt de sociale en culturele omgeving in de gemeenten (3,63) gunstiger beoordeeld dan in de steden (3,39).
Regionale verschillen in geluk
Onderzoekers suggereren dat een groene en ondersteunende leefomgeving een duidelijke invloed heeft op geluksniveaus. In minder bevolkte gebieden hebben mensen vaak een groter gevoel erbij te horen, mogelijk door meer ruimte, rust en sterkere gemeenschapsbanden. Hoewel stadsbewoners profiteren van de stedelijke dynamiek en cultuur, is het mogelijk dat deze voordelen het verschil in woontevredenheid niet volledig compenseren, wat uiteindelijk resulteert in een licht geluksvoordeel voor mensen die in woongemeenschappen wonen.
Het geluksniveau is ongelijk verdeeld over België. Inwoners van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest behalen de hoogste score met een gemiddelde van 6,95. Vlaamse inwoners rapporteren een geluksniveau van 6,60, terwijl Walen, met een gemiddelde van 6,42, de laagste geluksniveaus uitdrukken.
De invloed van het milieu op geluk
Het onderzoek benadrukt dat geluk niet alleen een persoonlijke ervaring is, maar ook beïnvloed wordt door de omgeving. Regio’s waar mensen zich meer verbonden voelen, scoren hoger. Het feit dat Brussel nu aan de leiding gaat, suggereert dat stedelijke dynamiek en diversiteit enige veerkracht kunnen bieden tegen de huidige onzekerheden.
Bij de stadscentra komt Hasselt naar voren als een uitblinker met een score van 7,48, terwijl Aalst in Vlaanderen 5,50 scoort, aan de onderkant. Bergen in Wallonië scoort het laagst met 5,42.
Het effect van COVID-19 op geluk
De impact van de COVID-19 pandemie op het mentale welzijn is vijf jaar na het ontstaan ervan duidelijk. Uit de laatste Nationale Geluksenquête van de UGent-NN blijkt dat de Belgen opnieuw minder gelukkig zijn dan voor de crisis. De gemiddelde geluksscore is gedaald van 6,73 in februari 2020 naar 6,58 in januari 2025.
Ondanks een tijdelijke opleving begin 2024, lijkt het erop dat het Belgische geluk niet duurzaam is. Met name het aantal Belgen dat zich als “zeer gelukkig” identificeert (diegenen die een hoge geluksscore van 8, 9 of 10 op 10 toekennen) is gedaald. Vijf jaar geleden beschreef 40 procent van de Belgen zichzelf als zeer gelukkig; dit cijfer is nu gedaald tot 35 procent.
Dit geeft aan dat de recente politieke instabiliteit en economische onzekerheid een grote impact hebben op het dagelijkse leven.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!