Belgen vertrouwen via de staatsbon al bijna 20 miljard euro toe aan de overheid

Vijf dagen na de lancering van de staatsbon blijven de Belgen massaal beleggen in de overheidsobligatie. Uit de jongste update van het Federaal Agentschap van de Schuld blijkt dat de overheid al 19,5 miljard euro kon ophalen. Morgen loopt de intekenperiode af.

Waarom is dit belangrijk?

De federale regering wil met de eenjarige staatsbon de banken onder druk zetten om de spaartarieven naar boven bij te stellen. Momenteel brengt de overheidsobligatie meer op dan eender welk spaarboekje. Enkele banken hebben intussen wel de rente op de eenjarige termijnrekening opgetrokken, of zo'n product toegevoegd aan hun aanbod.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.


In het nieuws: De Belgen hebben al voor 19,5 miljard euro ingetekend op de eenjarige staatsbon. In ruil krijgen ze een rente van 2,81 procent netto.

  • Via de site van de overheid werd er al voor 8,4 miljard euro ingetekend op de overheidsobligatie. 254.000 Belgen hebben op die manier een deel van hun vermogen belegd in de staatsbon. Vandaag is de laatste kans om rechtstreeks via het Federaal Agentschap van de Schuld in te tekenen op de staatsbon. Dat kan nog tot middernacht. 
    • Opgelet: Betalingen moeten ten laatste morgen/vrijdag op de rekening van het Federaal Agentschap van de Schuld staan. Bedragen die pas later op de rekening ontvangen worden, zullen teruggestort worden.
  • Wie aanklopt bij één van de dertien banken die de staatsbon aanbieden, heeft nog tot morgen 16 uur de tijd. Bij de financiële instellingen is het inschrijvingsbedrag opgelopen tot 11,1 miljard euro.
  • De overheid kon intussen al bijna vier keer zoveel geld ophalen met de zogenaamde Van Peteghem-bon als met de Leterme-bon in 2011, het voorgaande record. Toen bleef de teller steken op 5,7 miljard euro.

Valse berichten

In de marge: Het Federaal Agentschap van de Schuld waarschuwt voor phishingmails over de staatsbon.

  • Cybercriminelen zouden berichten in naam van het agentschap sturen. “We willen benadrukken dat het agentschap geen mails uitstuurt over de staatsbon”, liet Maric Post van het agentschap gisteren aan VRT NWS weten. “Ik wil iedereen oproepen om aandachtig te zijn voor fraudepogingen.”
    • De overheidsinstelling stuurt enkel een bevestigingsmail nadat je je hebt ingeschreven op de staatsbon.
  • “Als je ergens op een website zou terechtkomen voor inschrijving, en er wordt geen identificatie via ItsMe of identiteitskaart gevraagd, weet dan dat er iets niet klopt”, voegde Post er nog aan toe.
Meer