De financiële gemoedsrust van de Belg staat lager dan in de periode rond de eerste coronalockdown (maart 2020). Dat blijkt uit een barometer van levensverzekeraar NN.
De stijgende kosten voor het dagelijkse leven baren 56 procent van de Belgen veel zorgen, zo is af te leiden uit de bevraging bij ruim 1.000 respondenten vorige maand. “De huidige actualiteit in Oekraïne, de stijgende energieprijzen en de inflatie lijken hun stempel te drukken op de (mentale) portefeuille van de Belg”, zegt NN. Vooral de categorie 50 tot 64 jaar blijkt zich zorgen te maken over de kosten voor het levensonderhoud.
NN publiceert twee keer per jaar een Financiële Gemoedsrust Barometer, waaruit moet blijken hoe de Belgen omgaan met hun financiële angsten en hoe ze de toekomst op geldvlak zien. Die graadmeter zakt nu duidelijk onder het peil van de eerste editie in maart 2020, de start van de coronacrisis, en ook onder oktober 2021, toen er eveneens een grote corona-onrust was. “Het is de eerste keer dat we een significante daling in de algemene financiële gemoedsrust van de Belg opmeten sinds de start van de meting in maart 2020”, klinkt het.
De enquête lijkt ook te bevestigen dat er een kloof is tussen de haves en de have-nots, waarbij personen zonder spaarreserves en met schulden veel bekommerder zijn om de inflatie dan gezinnen die tijdens de coronacrisis konden sparen. Ongeveer een op de twee ondervraagden zegt zich zorgen te maken over zijn persoonlijke financiële situatie, maar de andere helft dus niet.
Nieuwe financiële crisis
De bevraging bevestigt de crash van het consumentenvertrouwen, dat ook volgens de Nationale Bank de grootste klap kreeg sinds het begin van de coronacrisis. De oorlog in Oekraïne heeft in heel Europa geleid tot hamstergedrag, waarbij basisproducten zoals zonnebloemolie ingeslagen worden.
Nog opmerkelijk: bijna de hele bevolking maakt zich klaar voor een nieuwe financiële crisis. De verwachting dat er zo’n inzinking komt was altijd al relatief groot, maar stijgt nu verder met 17 punten in een jaar tijd, tot 86 procent.
(mah)