Belgen niet welkom op Cyprus

Cyprus maakt werk van de heropening van het eiland. Met reden, want de toeristische sector staat in voor 15 procent van het bruto binnenlands product van het land. De regering wil de reissector maar wat graag aanzwengelen en heeft daar duidelijk werk van gemaakt.

Daarbij wordt alles uit de kast gehaald. Eerder deze week raakte bekend dat toeristen die tijdens hun vakantie op het coronavirus oplopen, alle kosten terugbetaald krijgen. Belgen zijn daar niet bij, want ons land ontbreekt op de twee lijsten van landen die de  Cypriotische regering opstelde met betrekking tot inkomend toerisme.

Uit een aankondiging van het Cypriotische Ministerie van Toerisme blijkt nu dat 19 Europese landen in twee categorieën werden opgedeeld. Cyprus baseerde zich daarvoor op de epidemiologische stand van zaken in die landen.

Tussen 9 en 19 juni moeten bezoekers uit landen in beide categorieën bij aankomst nog een medisch attest voorleggen waaruit blijkt dat ze negatief hebben getest voor Covid-19. Het attest mag maximum 72 uur oud zijn. Vanaf 20 juni moeten enkel nog de bezoekers uit categorie B zulk attest voorleggen.

Categorie A bestaat uit: Duitsland, Oostenrijk, Malta, Griekenland, Israël, Bulgarije, Finland, Slovakije, Slovenië, Litouwen, Noorwegen, Denemarken en Hongarije.

Category B bestaat uit: Zwitserland, de Republiek Tsjechië, Polen, Roemenië, Kroatië en Estland.

België is in geen van beide categorieën opgenomen. Toch zijn we niet alleen: Frankrijk, Italië, Spanje, Ierland, Letland, Nederland en Zweden staan evenmin op een van beide lijsten.

Het is ook niet de eerste keer dat België vanwege het coronavirus als een onveilig land wordt beschouwd om te reizen. 

Eerder deze week publiceerde de Letse overheid een lijst met landen waar haar burgers niet naartoe mogen reizen op basis van het te hoge besmettingspercentage van de landen. Een daarvan is België.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20