In de portefeuille van de gemiddelde Belg bevindt zich ’s ochtends gemiddeld 97 euro aan bankbiljetten en munten. Dat is een opvallend weetje uit een onderzoek van de Europese Centrale Bank (ECB) over betalen.
Belg heeft gemiddeld 97 euro aan cash in zijn portefeuille zitten

Waarom is dit belangrijk?
Hoewel de Belgische gezinnen almaar digitaler betalen, is er geen draagvlak voor een afschaffing van cash geld. Dat betekent ook dat ze de afbouw van het aantal geldautomaten maar matig kunnen appreciëren.De digitalisering in cijfers:
- Gemiddeld 45 procent van de consumenten gebruikt cash om te betalen in de winkel, tegenover nog 57 procent in 2019. De meeste betalingen in België gebeuren dus via kaart of smartphone.
- België is daarmee een van een handvol landen in de eurozone waar de digitale betalingen belangrijker zijn geworden dan cashbetalingen.
- Heel wat consumenten tikken ook voor kleine betalingen nog steeds liever hun pincode in. Terwijl in de eurozone gemiddeld 62 procent van de kaarttransacties contactloos verloopt, is dat in België maar 39 procent.
- Het aantal verkooppunten dat geen cash meer aanvaardt, nam in België toe van 2 procent in 2019 naar 5 procent vandaag.

Maar de liefde voor cash blijft: Ondanks de digitalisering vindt bijna twee derde van de bijna 3.000 ondervraagde Belgen het “eerder belangrijk” tot “belangrijk” om met cash te kunnen betalen. In de eurozone hechten alleen de Oostenrijkers, de Duitsers, de Cyprioten en de Ieren nog meer belang aan cash als betaaloptie.
“Sluiting geldautomaten leidt tot frustratie”
De grote frustratie: te weinig geldautomaten. “Het feit dat er de voorbije jaren in ons land heel wat bankkantoren sloten en veel geldautomaten verdwenen, leidt duidelijk tot frustratie”, schrijft De Nationale Bank. “Nergens anders in Europa wordt zo geklaagd over het gebrek aan beschikbaarheid van cash als in ons land, of neemt het aantal klagers zo snel toe.”
- Circa 27 procent van de ondervraagde Belgen gaf aan dat het moeilijk is om in ons land aan bankbiljetten te geraken. Dat is niet alleen een forse stijging tegenover voorheen, het is ook een beduidend hoger dan in andere eurolanden.
- Uit onderzoek van de vzw Financité bleek eerder deze week dat een verrassend grote groep van circa 2,4 tot 2,9 miljoen Belgen helemaal geen gebruik maakt van digitaal bankieren. Het aantal geldautomaten per miljoen inwoners is volgens die studie gezakt naar 489, tegenover een Europees gemiddelde van 807 per miljoen inwoners.
(lb)