Belg blijft geld op spaarboekje parkeren ondanks de lage spaarrente

Bij heel wat banken moet je vandaag tevreden zijn met een spaarrente van 0,11 procent, het absolute minimum in ons land voor gereglementeerde spaarboekjes. Desalniettemin blijven we geld parkeren op die spaarboekjes, leren cijfers van de grootbanken Belfius en KBC.

De afgelopen jaren hebben veel banken meermaals het mes gezet in de spaarrente. In ons land worden er op dit moment 55 spaarrekeningen voor volwassen aangeboden, leert de vergelijkingstool van Spaargids.be. Slechts bij 17 van die spaarboekjes ontvang je een spaarrente die hoger ligt dan 0,11 procent. Bij één bank, Triodos Bank, moet je zelfs tevreden zijn met een spaarrente van 0 procent. De bank kan dat doen omdat die spaarrekening een niet-gereglementeerde spaarrekening is. In dat geval geldt de ondergrens van 0,11 procent niet.

Toename spaardeposito’s

Desalniettemin blijven de spaardeposito’s toenemen, meldt het persagentschap Belga op basis van cijfers van Belfius en KBC. Belfius zag in 2021 de spaardeposito’s op de gereglementeerde spaarboekjes toenemen met 7,5 procent tot 53,79 miljard euro. Bij KBC stond er op 31 december 2021 47,9 miljard euro op die spaarboekjes, een toename van 6,5 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Als we kijken naar de cijfers van de Nationale Bank van België (NBB) zien we dat het kapitaal op de gereglementeerde spaarboekjes de afgelopen twee jaar stevig is toegenomen. In het tweede kwartaal van 2019 stond er 270 miljard euro op die spaarboekjes. In het tweede kwartaal van 2021 is dat bedrag gestegen tot 294,7 miljard euro.

Minder spaarboekjes

Doordat de banken de rente op heel wat spaarboekjes intussen hebben verlaagd naar 0,11 procent, hebben ze verschillende spaarproducten uit hun aanbod geschrapt. Denk bijvoorbeeld aan de spaarabonnementen. Dat waren spaarformules waarop je een aantrekkelijke rente kreeg. Bij veel banken kon je weliswaar een maximaal bedrag per maand sparen. Sindsdien zijn nagenoeg al die spaarformules met de noorderzon verdwenen.

Veel banken lanceerden dergelijke spaarproducten om hun klanten alsnog een hogere spaarrente te geven nadat de Europese Centrale Bank (ECB) in 2015, toen nog onder leiding van Mario Draghi, had beslist om het geldbeleid te versoepelen.

In 2015 had je nog de keuze uit ruim 90 spaarboekjes. Dat is bijna het dubbele van het aanbod vandaag. Sindsdien zijn er heel wat banken verdwenen, overgenomen of gefusioneerd. Recent heeft Crelan bijvoorbeeld nog groen licht gekregen van de ECB om AXA Bank over te nemen.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.