De kasbons hebben dit jaar opnieuw hun intrede gemaakt. Verschillende banken hopen met die spaarproducten Belgen te overtuigen om hun staatsbongeld bij hen te beleggen. Belfius had dit voorjaar al de kasbons nieuw leven ingeblazen. Alleen is die verkoop niet volledig volgens de regels verlopen, oordeelt de financiële waakhond FSMA nu. De toezichthouder legt Belfius nu sancties op.
In het nieuws: Belfius moet aan de FSMA een minnelijke schikking van 1 miljoen euro betalen. Daarnaast eist de waakhond dat de directie van Belfius Bank een nieuw directielid met een solide juridische achtergrond aan boord haalt. De FSMA legt Belfius zulke sancties op omdat de financiële instelling van 4 april tot 31 mei 2023 verschillende inbreuken pleegde bij de aanbieding van kasbons.
- Om te beginnen had de bank geen prospectus uitgegeven. Dat is een vereiste wanneer er minstens 75 miljoen euro wordt opgehaald. De klanten van Belfius hadden tijdens die periode uiteindelijk 289 miljoen euro uitgeleend aan de bank.
- Belfius voerde voorts reclame voor haar kasbons zonder dat die door de FSMA was goedgekeurd.
Opgemerkt: De 1 miljoen euro die de bank moet betalen, is het op twee na hoogste bedrag ooit dat de FSMA oplegt.
Tweede keer dat Belfius zo’n fout maakt
Ook dit: De financiële waakhond laat weten dat het niet de eerste keer is dat Belfius die fout maakte.
- De FSMA aanvaardde ook al op 29 juni 2021 een minnelijke schikking van 300.000 euro. De bank had toen ook niet de toelating van de FSMA gekregen om reclame te maken voor de kasbons.
- Dat is meteen ook de reden waarom de toezichthouder zulke vergaande sancties oplegt aan de financiële instelling. “We zijn van mening dat deze inbreuken wijzen op bepaalde lacunes in de organisatie van Belfius Bank en op een gebrek aan de nodige juridische reflexen en juridische risicocultuur in bepaalde afdelingen”, klinkt het. “Daarom waren we enkel bereid een minnelijke schikking te overwegen indien Belfius Bank organisatorische maatregelen treft die gericht zijn op een versterking van haar juridisch risicobeheer en het voorkomen van gelijkaardige tekortkomingen.”