Belfius: ‘Belgische vastgoedprijzen gaan met 1 procent dalen in 2021’

De studiedienst van de bank Belfius verwacht dat de prijzen voor residentieel vastgoed volgend jaar gaan dalen en vanaf 2022 weer traag gaan stijgen.

Economen die een daling van de residentiële vastgoedprijzen voorspellen, wagen zich op glad ijs. Want die immoprijzen zijn sinds begin jaren 2000 meer dan verdubbeld en de voorbije veertig jaar was er maar twee keer sprake van een prijsdaling: begin jaren tachtig en tijdens de bankencrisis van 2008-2009.

Zelfs in dit coronajaar stijgen de Belgische vastgoedprijzen tegenover een jaar eerder: met gemiddeld 2,3 procent voor een huis (gesloten of halfopen bebouwing) en met toch een stevige 5 procent voor appartementen en voor open bebouwingen, zo meldde statistiekenbureau Statbel voor het derde kwartaal.

Toch ziet Belfius Research de particuliere vastgoedprijzen in de komende maanden neerwaarts knikken in ons land. ‘De economische recessie door Covid-19 zal zich op de woonmarkt vooral laten voelen door de schade voor het gezinsinkomen’, schrijven de economen. ‘We verwachten dat de groei van het inkomen in 2021 onder druk komt door het risico op toenemend banenverlies en meer faillissementen. Hierdoor houden we rekening met een gemiddelde daling van de residentiële vastgoedprijzen met 1,0 procent in 2021.’

De daling zou evenwel maar van korte duur zijn. ‘De terugkeer naar inkomensgroei moet ervoor zorgen dat de prijzen vanaf eind 2021 weer klimmen, maar wel in een lager tempo dan de afgelopen jaren.’

Ultralage rente

Belfius Research verwacht nog dat er minder hypotheekleningen zullen worden afgesloten dan vóór de coronacrisis. En dat ondanks de historisch lage rentes. De huidige hypotheekrentes blijven laag. De gemiddelde rentevoet van een hypothecair krediet met looptijd boven 10 jaar zakte in juni voor het eerst onder de grens van 1,50 procent.

Belfius: ‘Als de rentevoeten blijven dalen, zal dat de vraag naar woongebouwen omhoogstuwen, en dus ook de prijzen, vermits de gezinnen meer zullen kunnen lenen. Maar het positieve effect van de renteverlagingen is kleiner dan in het verleden, omdat de rentevoeten sowieso al bijzonder laag zijn.’

Lees ook: Lenen voor een huis wordt goedkoper en een extra betaalde feestdag: dit betekent De Croo I voor u

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.