Beleggingsapp Robinhood is nu 11 miljard dollar waard

De hippe beleggingsapp Robinhood, die meer dan ooit millennials aanzet tot beleggen, haalde maandag 200 miljoen dollar op en is nu 11 miljard dollar (9 miljard euro) waard.

Het gaat hard voor Robinhood. Een maand geleden haalde de app nog 280 miljoen op, wat zijn waarde deed stijgen tot 8,6 miljard, maar dat is ondertussen al achterhaald. Sinds maandag is de app 11 miljard waard.

Daarmee doet hij het beter dan traditionele gokbedrijven als MGM en Wynn. Beide hebben een beurswaarde van rond de 10 miljard.

Geen geld per transactie

Robinhood heeft de hele beleggingsindustrie omgegooid. Waar traditionele brokers voor elke transactie een deel van de koek vragen, doet Robinhood dat niet. Het enige dat u betaalt, is de prijs van het aandeel. Los daarvan zet het zijn gebruikers ook aan om meer te kopen of verkopen door middel van schouderklopjes bij elke actie. Het is een beetje als een level hoger geraken in een computerspel.

Hoewel dat dus een hele hoop jongeren aantrekt, en zeker nu ze geen geld uitgeven en tijd over hebben door de coronacrisis, hangen er ook heel wat gevaren aan vast. Jonge beleggers hebben over het algemeen iets minder kennis van financiële markten en handelen impulsiever. Volgens critici zouden zij dus iets beter tegen zichzelf beschermd moeten worden dan wat Robinhood nu doet. Eerder dit jaar pleegde een 20-jarige student nog zelfmoord omdat hij dacht dat hij 730.000 dollar in het rood stond op zijn beleggingsrekening. Achteraf bleek dat hij zijn balans verkeerd gelezen had.

Het concept zet ook meer aan tot vreemde schommelingen op de beurs. Robinhood publiceert op elk mogelijk moment een top van de meest gekochte of verkochte aandelen. Als gebruikers van de app dat als maatstaf gebruiken, werkt dat alleen maar kuddegedrag en absurde stijgingen of dalingen in de hand.

Uitbreiding nog niet voor meteen

Maar met het bedrijf zelf gaat het dus goed. In 2020 kreeg de app er 3 miljoen nieuwe gebruikers bij, wat zijn totaal op 10 miljoen gebruikers brengt in vier jaar tijd. Met het opgehaalde geld wil Robinhood ‘verder investeren in zijn product en de gebruikservaring verbeteren’.

Een geplande uitbreiding naar onder andere het VK moest eerder dit jaar op pauze gezet worden door onder andere corona, maar ook door onderzoek van de Amerikaanse regering naar zijn praktijken. Er wordt gefluisterd dat het bedrijf binnenkort naar de beurs wil, maar dan zal het toch eerst die tegenwerking moeten overleven.

Voorlopig is Robinhood dus alleen nog maar beschikbaar in de VS, maar in België dient zich al een concurrent aan. De Nederlandse app Bux is sinds dinsdag beschikbaar in België en biedt ook gratis transacties aan.

Meer