Beleggers raakten dit jaar al meer dan 10 miljard dollar kwijt door oplichting via DeFi-platforms

Volgens een rapport van het databedrijf Elliptic is dit jaar meer dan 10 miljard dollar van gebruikers op DeFi-platforms gestolen. DeFi is een afkorting van “decentralized finance”, een overkoepelende term voor een verscheidenheid aan financiële toepassingen gebaseerd op blockchaintechnologie.

Waarom is dit belangrijk?

DeFi is vaak aangeduid als het "Wilde Westen" van cryptomunten. Diensten in die wereld beloven gebruikers vaak enorme rendementen, maar missen elke betrokkenheid van tussenpersonen zoals banken – dat is een wezenlijk onderdeel van de decentrale crypto-filosofie. Hoogrentende spaar- en leenproducten zijn een veelvoorkomend beeld, maar helaas ook oplichting en fraude. Regelgevers proberen er intussen vat op te krijgen.

Volgens Elliptic, een Londens bedrijf dat geldbewegingen volgt op de digitale grootboeken die cryptovaluta’s ondersteunen, bedroegen de totale verliezen veroorzaakt door slecht uitpakkende DeFi-activiteiten dit jaar tot nu toe 12 miljard dollar.

Fraude en diefstal waren goed voor zo’n 10,5 miljard dollar – een verzevenvoudiging ten opzichte van vorig jaar.

Criminele actoren

“Het DeFi-ecosysteem is een ongelooflijk spannend en snel bewegend universum, met financiële dienst-innovatie die wordt verwezenlijkt aan de snelheid van het licht”, zei Tom Robinson, chief scientist bij Elliptic, tegen CNBC.

“Dit trekt grote hoeveelheden kapitaal aan voor projecten die niet altijd robuust of goed getest zijn. Criminele actoren hebben de kans gezien om hier misbruik van te maken.”

In de afgelopen twee jaar is het totale gestorte bedrag in DeFi gestegen van slechts 500 miljoen dollar naar 247 miljard dollar.

“Rug pulls”

Maar naarmate de markt in omvang is gegroeid, zijn ook de illegale activiteiten toegenomen. Eerder dit jaar verloor het DeFi-platform Poly Network meer dan 600 miljoen dollar in wat op dat moment de grootste diefstal van cryptomunten aller tijden was.

De hacker die 600 miljoen dollar in cryptomunten van het blockchainplatform ontvreemdde, bleek echter geen slechte bedoelingen te hebben. Hij wou het DeFi-platform enkel een lesje leren. Inmiddels werd het grootste deel van het gestolen geld teruggeven.

Er zijn ook een aantal zogenaamde “rug pulls” geweest, waarbij oplichters investeerders overtuigen om hun token te kopen en er vervolgens met het geld vandoor gaan nadat ze een bepaald bedrag hebben opgehaald.

Regulering

Regelgevers maken zich steeds meer zorgen over de snelle opkomst van DeFi.

Het probleem, zeggen experts, is dat DeFi-platforms zichzelf vaak als gedecentraliseerd marketen, terwijl dat niet altijd het geval is.

De Financial Action Task Force (FATF), een wereldwijde anit-witwaswaakhond, heeft onlangs herziene richtlijnen over cryptomunten uitgebracht. Landen worden door de FATF opgeroepen om individuen te identificeren die iets teveel controle zouden hebben over DeFi-programma’s.

Ethereum, het netwerk achter ’s werelds op één na grootste digitale munt, wordt beschouwd als de ruggengraat van veel DeFi-toepassingen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.