Hacker achter legendarische cryptodiefstal deed het “voor de lol”

De hacker die 600 miljoen dollar in cryptomunten van het blockchainplatform Poly Network ontvreemdde, had geen kwade bedoelingen. Hij wou het DeFi-platform enkel een lesje leren. Inmiddels werd een groot deel van het gestolen geld teruggeven.

Waarom is dit belangrijk?

Een van de grootste diefstallen en mysteries in de cryptowereld kent een vreemde afloop. De hacker, die voor honderden miljoenen dollar aan cryptomunten kon stelen van een gedecentraliseerde financiële dienst, hield woensdagavond een sessie waar hij of zij naar hartenlust vragen van nieuwsgierigen beantwoordde.

In de stijl van een volwaardige meesterdief ging de hacker via blockchain-code in op vragen van mensen. De vragen en antwoorden werden omgezet naar data die enkel via de code van Ethereum-transacties zichtbaar zijn, die hij naar zijn eigen portefeuille stuurde. Zo kon iedereen de dialoog lezen.

“Ik vind het leuk hoe de uitbuiter van Poly Network een vraag-en-antwoordsessie houdt. Wat een belachelijk platform”, zei blockchain-ontwikkelaar Sam MacPherson op Twitter terwijl hij screenshots van de antwoorden deelde.

“Ik ben niet geïnteresseerd in geld”

De hacker verklaarde in zijn antwoorden dat zijn aanval op het platform enkel diende om Poly Network een lesje te leren. “Het terugbrengen van het gestolen geld was altijd onderdeel van het plan geweest”, zei hij of zij.

“Ik ben niet geïnteresseerd in geld. Ik weet dat dit pijnlijk is en dat mensen onder vuur staan, maar zullen ze daar niets van leren?”, opperde de hacker ook nog.

Gisteren verklaarde de hacker, ook via een boodschap verscholen in een Ethereum-transactie, dat hij of zij “bereid was om het geld terug te geven”. “Ik kondig dit aan voor middernacht zodat iedereen die in mij geloofde goed zal kunnen slapen”, stond met een vette knipoog-emoji te lezen in het bericht.

Rendement ophalen om de kosten te dekken

Sinds die aankondiging is er al zeker 342 miljoen dollar in gestolen cryptomunten ontvangen door Poly Network.

Waarom geeft de hacker al het geld niet in één keer terug? “Ik doe dit zo traag omdat ik tijd nodig heb om te onderhandelen met het team van Poly. Ik moet mijn waardigheid bewijzen en mijn identiteit verborgen kunnen houden”, verklaarde de hacker.

Ondertussen kan de hacker ook wat rendement verdienen op de gigantische hoeveelheid cryptomunten die nog in zijn portefeuille steekt. “Dit zal de eventuele kosten die ik heb dekken”, zei de hacker.

“Waarom hack je?”, vroeg iemand aan de anonieme dief. “Voor de lol. Het hacken van cross-chainplatformen is hot”, besloot de mysterieuze hacker.

Lees ook: VS beschuldigen Noord-Koreaanse hackers van cryptodiefstallen voor 1,3 miljard dollar

(tb)

Meer